Elmari muusikauudised

Liana Zeigo
, Raadio Elmar muusikatoimetaja
Copy
Vabariigi Pillimees, Juhan Uppin
Vabariigi Pillimees, Juhan Uppin Foto: Elmo Riig / Sakala

Toome teieni 21. nädala muusikauudised. Ansambel Iseloomad üllitas loo valetamisest, Vabariigi Pillimees Juhan Uppin esitleb albumit «Päkarauakannel», Öed andsid välja videosingli «Suvemees», Öösorri uue loomingu saatel saab naerda, nutta ja tantsu lüüa. 

Ansambel Iseloomad üllitas loo valetamisest

Ansambel Iseloomad üllitas uue singli «Ära tee skandaali». Gospelit ja kantrit psühhedeelse rokiga ristav suvelugu räägib haledast valetamisest iseendale ja teistele. Lauluga koos avaldas bänd ka video, mis püüab tabada Iseloomade imekauni kodulinna kevadist joovastust – selle nukrat ekstaasi ja kurblikku muretust.

Lisaks bändile (Siim Randveer – vokaal ja kitarrid; Vilho Meier – kitarrid; Lauri Randveer – kontra- ja P-bass; Andres «Ants» Mikk – trummid) aitasid salvestusele kaasa Evelin Kivi, Helena Virt ja Signe Hansen. Laulu viisi autor on Siim Randveer ning sõnad kirjutanud Siim Randveer ja Marten Kuningas.

Iseloomad said laiema avalikkuse tähelepanu seoses Eesti Laulu konkursiga, kus osaleti looga «Kaks miinust». Bänd tegutseb hetkel oma esikalbumi salvestamisega, mille ilmumist ja esitlusi on oodata sügisel. Pea kõik lood on salves, jäänud lihvimine ja huvitavate koostööde katsetamine erinevate külalismuusikutega. Elavas esituses Iseloomasid saab näha juba 1. juunil Kapa Festivalil.


Rändaja rõõmustab kuulajaid kolmanda stuudioalbumiga

Rändaja avaldas oma kolmanda stuudioalbumi «Hinge Kodu», kuhu on koondunud viimaste aastate looming ning mille helipilti maalivad mitmed värvikad Eesti muusikud.

Avasingel «Kuldtäht» tuletab meelde inimese ja looduse kooskõlalist rütmi, ühisvõnget loomisest loojanguni.

Laulu sõnade autor on Põlvamaa mees Andres Lehestik, meloodia on loonud Indrek Tammoja. Mahedalt rütmilises laulus annavad tooni akustiline kitarr, tšello ja kummastavad vokaalid. 

Laul, kitarr – Indrek Tammoja, tšello – Johanna Mängel, naisvokaal – Kelly Tomson.

Plaadi esitluskontsert toimub 5. juunil kell 19.30 KUMU auditooriumis.


Öösorri uue loomingu saatel saab naerda, nutta ja tantsu lüüa

Ansambli Öösorr uue plaadi salvestamine on täies hoos ja bändiliikmete sõnul saab värske loomingu saatel nii naerda, nutta kui tantsu lüüa. Öösorri uus suvelaul «Õis mu rinnas» on tantsuline pala, mis sobib kõigile, kes kavatsevad sel suvel mööda kaunist Eestimaad ringi rännata, sõpru külastada ja külapidudele kontvõõraks sattuda.

Sõnad, viisi ja seade on teinud Sulliwan.


Pärimuslaulja Maarja Soomre uues loos on ühendatud hip-hop ja jazz

Maarja Soomre avaldas koos DJ Lauri Tähe, trompetist Allan Järve ja bassimängija Peedu Kassiga uhiuue singli «Peopesa».

Maarja Soomre on pigem tuntud kui pärimuslaulja, kuid singel viib meid hip-hopi ja jazzi maailma. 

Aasta tagasi kutsuti Maarjat ansambli Tintura plaadile ühte loosse külalisartistiks ja ta sai tuttavaks DJ Lauri Tähega. Pikk ühine autosõit Tintura kontserdile ja põnevad vestlused panid idanema mõtte luua koos muusikat. Idee arenes vaikselt, kuni ühel päeval saabus Maarja postkasti kiri Laurilt, milles oli sämpleriga tehtud demo. Vastuseks saatis Maarja oma loodud teksti ja meloodia ning käivitus ühine loomeprotsess. Lauri saatis demo ka Peedu Kassile, kes lisas kohe omapoolseid muusikalisi ideid.

Maarja sõnul on «Peopesa» kevadöine unetus: hetk, mil oled aru saanud, et keegi on end su südame külge kinnitanud. Kuid mida selle tundega peale hakata? Peas on tuhat küsimust ja nimetut emotsiooni, millele ei julge ega oska vastuseid küsida. Aga und ei tule ega tule ja homme peab jälle vara ärkama. Seega ei jää muud üle, kui oma mõtted välja kirjutada, et saaks ometi uinuda.


Öed andsid välja videosingli «Suvemees»

Uus laul sai inspiratsiooni soojadest meestest ja on loodud kõlama mõnusal muretul suvel.

Kristel Aaslaid: «Suvemees on lugu suvemehest. Meie esimene singel oli meeste vastu kuri («Ära käpi mind»), uus lugu on aga nendele, kes oskavad käituda ja on mõnusad soojad. Nagu suvi. Kas see suvemees ka sügisemeheks muutub – seda teab juba igaüks ise.»

Koos singliga anti välja ka video, mille režissööriks Sander Allikmäe, kelle sõnul muutus videoidee küll kordi, kuid lähtus läbivalt uudsusest: edasi taheti anda tõelisi suvemehi Ödedele omasel viisil. Visuaalselt sooviti teha midagi uut, mida pole Eesti muusikavideodes varem tehtud.

Sõnad ja muusika: Tuuli Rand, Kristel Aaslaid, Taavi Paomets, Bert Prikenfeld.


Valminud on ansambli Mirt debüütalbum «Üle maa, üle vee»

Mirt on 5-liikmeline a cappella grupp Pärnust ning tegutsetakse juba aastast 2012. Ansambel esitab peamiselt folgiliku ja ka popiliku kõlaga originaalloomingut, mille autoriks on koosluse I sopran Piret Lilleste. Lisaks kuuluvad repertuaari ka mõned eesti rahvalaulud, millele on Mirdi jaoks seadeid teinud Laura Junson, Fred Rõigas, Marek Talts ja Laura Jekabsone (läti vokaalgrupist Latvian Voices). Bändi värskelt ilmunud  debüütalbum kannab pealkirja «Üle maa, üle vee».

Mirdi ridades laulavad Piret Lilleste, Merit Hirvoja-Tamm, Mari Holm, Elerin Karpin ning Reimo Kiisk.


Vabariigi Pillimees Juhan Uppin esitleb albumit «Päkarauakannel»

Juhan Uppin avaldas viienda sooloalbumi «Päkarauakannel», mis on kummardus Eesti ühele silmapaistvaimale kandlemeistrile ning -mängijale Aksel Tähnasele, kes elas aastatel 1911–1997 ning kelle loodud pill ja muusika on olnud Uppinile suureks inspiratsiooniallikaks.

Albumil kõlavad nii traditsioonilises kui ka uuemas võtmes lood, mis loovad hea kujutluse, kuidas Uppin nii lõõtspilli, teiste kandletüüpide kui ka näppepillide mängukogemusele tuginedes Tähnase omapärast mängustiili ja päka- ehk pöidlarauakandle võimalusi avardanud on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles