Ultratriatlonist Rait Ratasepp: olen end ise nullist üles töötanud

Raadio Elmar
Copy
Kanal 2, saade "Õhtu": Rait Ratasepp
Kanal 2, saade "Õhtu": Rait Ratasepp Foto: Pilt videost

Ultratriatlonist Rait Ratasepp käis külas raadio Elmar saates «Kuula mu laule» ja tutvustas kuulajatele valikut oma kõige lemmikumatest eestikeelsetest lugudest läbi aegade. Saatejuht oli Tiiu Sommer.  

Tuntud ultrasportlane Rait Ratasepp rääkis raadios Elmar, et ultrasport tervikuna on väga lai mõiste. «Minu jaoks tähendab see seda, et mistahes spordialaga tegeletakse väga pikas formaadis või distantsis. Mina keskendun ultratriatlonile, mis hõlmab kolme distsipliini: ujumine, rattasõit ja jooks,» täpsustas Ratasepp.

Mees avaldas, et aastal 2004 oli tal unistus, et soovib läbida maratoni, aastal 2005 võttis ta selle katsumuse esimest korda enda jaoks ette. «Veel kuus aastat tagasi ei teadnud ma ultratriatlonist mitte midagi. Nüüd on aga mõtlemises muutus ära toimunud. Enam ei ole minu jaoks küsimus, kas see on tehtav. Nüüd on minu jaoks küsimus, kuidas ma endale selle osalemise ära põhjendan,» rääkis sportlane.

«Kuni viieteistkümnenda eluaastani polnud ma spordiga üldse kokku puutunud ja mul pole perekonnas ega lähikonnas ka ühtegi inimest, kes tegeleb sellisel mõttes spordiga,» lisas ta. Ometigi on mees tänaseks esimene eestlane, kes läbinud kahe-, kolme-, viie- ja ka kümnekordse ultratriatloni, mis on viinud ta omal alal maailma esirinda.

Foto: Raen Väikene / Raadio Elmar

Ratasepp tõi raadio Elmar kuulajateni valiku oma lemmikmuusikast, mille hulka kuulus nii rock'i, räppi kui ka kauneid ballaade. Tutvu valikuga allolevalt:

1. Noorkuu «Spordilaul»

«Selle laulu ma valisin lihtsal põhjusel, et 2016. aastal tegin ma siin endale ühe sellise 5-päevase ultratriatloni ja siis just sellel päeval juuni kuus sattus äärmiselt kehv, põhimõtteliselt talveilm meile ja ma olin sunnitud selle 9-kilomeetrise rattasõidu ajal kolima sisetingimustesse ja sõitma 630 kilomeetrit seal rattapukis. Kuna ma sõitsin laboritingimustes seda, siis muusika sai mängida ja me panime hästi kõvasti seda ja siis lasin vist n-ö kaasaelajatel laule soovitada. See laul jäi kuidagi kummitama ja siis me seda laulu kuulasime seal päris-päris palju,» selgitas Ratasepp esimest valikut. 

2. Chalice «Minu inimesed»

«Seda lauluesitajat tean ma juba lapsepõlvest, kooliajast. Me käisime paralleelklassides ja me käisime siis läbi ja ma nägin enne seda, kui ta oma muusikaga üle Eesti tuntuks sai, kui palju ta sellega jändas ja visalt toimetas ja pidas vastu ja lõpuks sai oma muusikaga väga tuntuks. Sellessuhtes on see sama laul «Minu inimesed» hea sõnumiga ja mulle sellised kiired räpilaulud, kus inimene mängib nende sõnadega, meeldivad. Kihvt on kuulata seda. Kuigi ma seda muusikat iga päev ei kuula, siis kui ma seda muusikat kuskilt raadiost kuulen, siis tekib kohe selline hea seos sellega,» tõi mees välja. 

3. Ott Sepp ja Märt Avandi «Olla eestlane on halb (Kannatame ära!)»

«Mulle väga-väga meeldib nende huumorisoon ja ma mäletan seda, et ma väga palju Eestis ei ole aastavahetusel olnud, kuna ma olen alati kuskil treeninglaagris olnud. Kui see saade telekas oli, siis ma just sattusin tol korral Eestis olema ja see oli nii laheda sõnumiga laul, tõsiselt meeldis. Ja arvestades, et nad on näitlejad, siis nad ikkagi väga professionaalselt tegid seda ja sellepärast ma selle välja valisin, et väga kihvt huumoriprisma meie tegemistele,» selgitas Ratasepp. 

4. Jaan Tätte «Ojalaul»

«Nii palju kui ma olen välikontserdil käinud enne, kui ta aja maha võttis siin vahepeal, siis ma kohe mitmel korral sattusin temaga seotud kontserditele ja see «Ojalaul» oli seal nagu põhiline. Siis need tudengipäevade raames öölaulupeod, seal ta laulis ka seda laulu. Kuidagi mõnus laul, just see sõnum ja just see, et ma olen väga palju kukku puutunud selle looga, seetõttu ta mulle ka nii väga meeldib,» kirjeldas mees. 

5. Põhja-Tallinn «Meil on aega veel»

«Ma kõiki oma tegevusi hindan puhtalt selle pilgu alt, et kas see on väärt minu aega või mitte. Kui tuleb mingi lisaasi, mis ma oma tegemiste kõrvale võtan, siis mõtlen, et kas see on seda väärt ja kas ma saan selliselt, et see ei mõjutaks minu perega koos oldud aega ja eriti veel Rasmusega koos oldud aega. Mulle ennekõike meeldibki see laul, kuna laulu sõnum on väga-väga täppi minu tegemistega,» selgitas Ratasepp lugu. 

6. Mari Pokinen «No näed»

«Ma isegi ei tea, kuidas ma esimest korda kuulsin seda, aga kuidagi häguselt on isegi meeles, et kuskilt kellegi sotsiaalmeedia kaudu või kuskil keegi kuulas ja siis ma kuulasin kohe järgi ja tol hetkel mulle väga meeldis. Seda laulu raadiost kuidagi väga tihti ei kuule ja mõne asjaga ongi see võlu, et kuna sa seda väga tihti ei kuule ja kui ühe korra siis kuuled, siis ta nagu jääbki meeldima. Palju on ju selliseid laule, mis on Eestis popid mõnda aega ja leierdatakse raadios nii läbi, et lõpuks sellist feelingut ei teki, kui siis, kui sa esimest korda kuulasid seda. Ja kuna mul enamasti ongi, et neid laule, mille ma täna välja valisin, ma kuulan väga harva, siis nad ongi väga erilised,» ütles mees. 

7. Tanel Padar and The Sun «Võta aega»

«Tema muusika on alati selline väga särtsakas. Selles laulus on ka väga hea sõnum sees, aga ma lihtsalt valisin selle sellepärast välja, et ma mäletan, et ma olen vist 14 ultratriatloni jooksul kuulanud muusikat ühe korra ja see oli siis Šveitsis 2017. Just sellisel ajal, et ma olin öösel üksi raja peal ja siis kui ma kuulasin seda, ma ei olnud eelnevatel päevadel kuulanud, aga palusin tiimil anda, siis nagu oli see laul peal ja kuidagi jäi meelde ja tekitas kuidagi võimsa tunde ja emotsiooni ja ta jäi kuidagi kummitama,» meenutas Ratasepp. 

8. Ott Lepland «Kuula» 

«Võib-olla viimane kord, kui ma Eurovisiooni vaatasin oligi siis, kui Ott seda laulu laulis. Ma arvan siiamaani, et see on  üks võimsamaid esinemisi Eesti Eurovisiooni tähenduses. Aga kogu teema tuleb ikka selle peale, et kui sa kuulad teda lives seda laulmas, siis see on võimas, mis hääl ja kuidas ühe lauluga on võimalik nii palju võimsaid emotsioone kuulajas tekitada,» rääkis mees. 

9. Jäääär «Lumevärv»

«See on mul sellest ajast hästi meeles, kui ma oma elukaaslasega tutvusin. Vist esimene kontsert, kus me Pärnus käisime, sellises väikses kohas, seal see esineja esines ja see laul jäi kuidagi sellest korrast meelde ja kuidagi on ta seotud ka minu tegemistega,» meenutas Ratasepp.

10. Liisi Koikson ja Marko Matvere «Tuulevaiksel ööl»

«See oli vist viimane laulupidu augustis, kus ma käisin ja seal ma seda laulu kuulsin. See on selline võimas emotsioon, eriti veel sellise tähendusega ürituse puhul, nagu see meie jaoks on, ehk see sobitus väga hästi sinna. Samamoodi nagu mina teen sporti ainult selleks, et kogeda emotsioone, nii ma valisin ka tänase laulude listi välja nii, et mis on minus mingil hetkel neid laule kuulates jäänud meelde,» kirjeldas Ratasepp viimast lugu ning ühtlasi ka kogu oma lauluvalikut. 

Copy
Tagasi üles