Tunnustatud perearst Karmen Joller: kuulan muusikat, sest see aitab mul lõõgastuda (1)

Raadio Elmar
Copy
Perearst Karmen Joller
Perearst Karmen Joller Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Perearst Karmen Joller käis raadio Elmar saates «Kuula mu laule» ja tõi välja paremiku oma eestikeelsest lemmikmuusikast. Saatejuht oli Tiiu Sommer.

Karmen Joller on arstina töötanud ligi kaheksateist aastat, nendest perearstina on ta leiba teeninud pea kolmteist aastat. Aastal 2017 sai Joller pärjatud tiitliga «Eesti Arst 2017», ta ise leiab, et sai tiitli seetõttu, et julgeb avalikult rääkida sellest, mida mõtleb ja arvab kohalikust meditsiinisüsteemist. 

Sel nädalal rääkis tunnustatud perearst Eesti muusikast. Eelkõige sellest, mis on teda läbi aastate kõige rohkem kõnetanud. «Tavaliselt ma kuulan muusikat autos, eriti just pikemate sõitude ajal. Kuulan muusikat nii telefonist, plaadi pealt ja vahel ka raadiost. Raadiote suhtes mul kindel valik puudub, kord on üks ja kord on teine, ka raadiot Elmar kuulan hea meelega. Eesti muusika on mulle alati väga meeldinud,» rääkis Joller.

Joller tunnistas, et muusika kuulamine on tema jaoks väga olulise tähtsusega. «Muusika on selline asi, millega saab end hästi välja elada. Samuti saab ka lõõgastuda. Üldjuhul ma kuulan muusikat rahus ja vaikuses, mitte töö ajal,» lisas ta.

Joller lähenes oma kümnele lemmiklaulule erimoodi. Üks osa lauludest sai tal valitud esinejapõhiselt. Teine osa on valitud heliloojate põhjal. Kolmas osa lugusid on valitud Jolleri kahe poja, Aleksanderi ja Mardi soovitustele tuginedes.

Tunnustatud Eesti perearsti lemmiklugude valik on välja toodud allpool:

1. Maarja «Kuldne põld»

«Minu arust on Maarja olnud paras imelaps. Ta alustas laulmist väga noorelt. Ma mäletan väga hästi neid teles olnud konkursse, kus ta esines. Ta oli oma vanusekaaslaste kohta tohutult hea häälega. Mulle nii väga meeldivad andekad inimesed ja minu meelest on Maarja väga andekas. Mulle meeldib tema hääl ja see, kui vabalt ta laulab. Tal on nüüdseks kujunenud oma stiil ja see ongi üks põhjus, miks ma tema valisin siia nimistusse. Tema plaati kuulan ka autos,» rääkis Joller.

2. Liisi Koikson «Can't Stop Dancing»

«Ta on saanud siia nimekirja täpselt samadel kaalutlustel nagu Maarja. Ka Liisi on väga noorelt alustanud ja on samuti andekas inimene. Minu jaoks on nad Maarjaga kuidagi sarnased, nad paiknevad mu ajus samas kohas. Liisi hääl on hästi avar ja tugev, samas oskab ta imeliselt pehmelt laulda. Ka temale on looduse poolt antud midagi, mida ta annab nüüd inimestele edasi,» lisas Joller.

3. Tõnis Mägi ja Kärt Johanson «Deja vu»

«Nii Tõnis Mägi kui Kärt Johanson on kaks väga huvitava häälega andekat inimest. Tõnis Mägi on minu jaoks Eesti vabakssaamise ajastu sümbol. Ma olin teismeline, kui tema laulud minu teadvusesse jõudsid. See oli lihtsalt see aeg, kus kõik hoidsid kätest kinni, laulsid kaasa ja lehvitasid lippudega. See oli üks väga äge aeg ja seda tuleb ikkagi meeles pidada. Tänapäeval kiputakse vabadust ja iseseisvust väga loomulikult võtma. Ma arvan, et on hea meenutada neid lauljaid, kellel on suur roll laulva revolutsiooni edus,» rääkis Joller.

4. Kare Kauks ja Mahavok «Tunnete keel»

«Mind köidab Kare Kauksi hääle juures tugevus ja vabadus. Tal on hästi huvitav ja meeldejääv tämber. Kui ta suu lahti teeb ja laulma hakkab, siis tema hääl on kohe ära tuntav. Selle loo sõnum on väga oluline. Inimesed ei saa tihti üksteisest aru, üks ütleb ühte ja teine saab aru hoopis midagi muud. See lugu räägib see lugu armastuse erinevatest väljendusviisidest,» lisas Joller.

5. Henry Laks «Tule kui leebe tuul»

«Kui mina jään muusikat kuulama, siis ma keskendun enamasti meloodiale ja harmooniale. Mulle väga meeldib ka selle laulu meloodilisus, see ongi nagu leebe tuul. See vajutab mingit nuppu, mis teeb mu lahti,» rääkis perearst Joller.

6. Estonian Voices ja Curly Strings «Kättemaks»

«A capella muusikal pole mingit muud tuge, kui peale inimeste endi. Selle muusika laulmiseks peab olema väga hea võime valitsemaks oma häält. Üle maailma on a capella bändid olnud kuulsad. See on tore, et ka Eestis tehakse sellist muusikat. Ka Curly Strings on äge koosseis. Ma ei suuda uskuda, kuidas need muusikud suudavad teha üheaegselt midagi nii lihtsat ja ilusat, inimestele on see muusika väga hinge läinud. Nende puhul töötab selge hääl ja lihtne muusika. Lisaks on lugudel ka ilus sõnum juures - see on kokku täiesti täiuslik! Ma olen mõelnud, et kuidas on võimalik, et maailmas ei saa noodid ja muusika otsa. Kuidas on võimalik, et ikka ja jälle luuakse ilusaid uusi teoseid,» mõtiskles Joller.

7. Olav Ehala ja Kiigelaulukuuik «Jahikoera armuulg»

«Ehala muusika liigutab mind väga. Mulle meeldib tema oskus panna muusikas kokku kaks erinevat ajastut, näiteks justkui barokkajastu ja tänapäeva elemente. Mulle meeldib selline lähenemine nii filmis, raamatus kui muusikas. Ajarännakud on alati põnevad ja ajalugu on mulle alati meeldinud. Ma ei tea, kas Olav Ehala ise neid barokkelemente näeb nagu mina, kuid mina tunnetan seda just sellisel viisil. Võibolla need seosed tulenevad sellest, et ma olen ülikooli ajal õppinud laulmise kõrvale ka klavessiini, mis on üks barokkajastu instrumente. Nüüd täna mängin kodus palju klaverit, mida olen küll ise õppinud. Ma ei pea ennast kindlasti mingiks muusikuks, kuid mulle lihtsalt väga meeldib muusika. Iseendale ma julgen laulda, esinema peavad inimesed, kellel on selle jaoks annet,» kirjeldas Joller.

8. Rein Rannap ja Ruja «Nii vaikseks kõik on jäänud»

«See laul on hästi mõtlik, veidi ka kurb. Istud maha ja mõtled, et miks kõik on nii vaikseks jäänud. Samas, minu jaoks on vaikus selline asi, mida ma väga hindan. Mulle väga meeldib olla vaikuses ja oma mõtetes, mul on hästi vaja seda. Hea on vaadata ette ja vaadata taha. Rannap on selline helilooja, kes on tohutult viljakas. Olen tagantjärele mõelnud, et enamik minu noorusaja lemmikmuusikast on Rannapi kirjutatud,» lisas Joller.

9. Metsatöll «Oma laulu ei leia ma üles»

«See on laul, mida ma olen Aleksanderile ja Mardile hällilauluks laulnud. Siis nad korraga avastasid, et on keegi, kes laulab seda lugu veel paremini, ehk Metsatöll,» muigas Joller.

10. Greip «Vihma loits»

«Ma pole laste muusikamaitset meelega suunanud. See konkreetne laul tuli esile kunagi YouTube keskkonna playlistis, nii see lugu hakkas meile meeldima,» lisas Joller.

Saade on täispikkuses kuulatav SIIT:

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles