Elmari muusikauudised

Kristiina Kraus
, Raadio Elmar saatejuht
Copy
Helin Loik-Tomson
Helin Loik-Tomson Foto: Ansambel Revals pressimaterjal

Toome teieni raadio Elmar 46. nädala muusikauudised. Iseloomad andis välja debüütalbumi pealkirjaga «Elu on selline», Herald andis välja uue loo nimega «Meister» ning Toomas «Tommyboy» Tilk ja Toomas F. Aru annavad välja luulevinüüli.

Revalsi uus singel pakatab värskest õhust ja tõi uued tuuled koosseisus

Ansamblil Revals ilmus uus singel «Õues» koos muusikavideoga. Tegemist on esimese lauluga, kus soleerib bändi uus naislaulja Elis Loik. Koos esinedes on veedetud emotsiooniderohke suvi ning nüüd on laulja lähemalt tutvustamiseks kätte jõudnud sobiv aeg.  Loodusromantilises loos kõlab mõte, et võimatu on jäädvustada tunnet, mis valdab väljas aega veetes. Looduses tajume maailma hoopis teistmoodi ja see on täielikult sõltuvust tekitav! Lapselik huvi ümbritseva vastu ja rõõm väikestest asjadest on osa sellest. Loomulikult ei saa jätta mainimata ka loos kajastuvat romantilist poolt kui minna kallimaga telkima, matkama või uusi paiku avastama. «Ilma segavate faktoriteta lõkke ääres tähti vaadates muljetamine või üheskoos külmades merelaintes loksumine on puhas koos veedetud kvaliteetaeg,» võtab Elis kokku loo mõtte.

Kui varasemalt on huumoriga küsitud, et kas Revalsil ka mõni mitte surmast rääkiv laul on, siis just sinna poole on bänd viimase aasta jooksul liikunud – rääkides  elust enesest. Lugu «Õues» on üks paladest detsembris ilmuvalt albumilt ja loo autor on Jaanus Saago.

 

Ansambel Puuluup teeb maailmale tiiru peale

Ansambel Puuluup teeb kahe nädala jooksul eri kontinentidel toimuva kaheksa kontserdiga maailmale tiiru peale. Kontserdireis sai alguse 11. novembril. Eesti Kontserdi korraldusel osales Puuluup Hiinas toimuval festivalil ja Eesti ansambli kõrval oli esinejaid Lätist, Horvaatiast, Makedooniast, Bulgaariast ja mujalt. Puuluup andis Hiinas kokku neli kontserti. Hiinast suunduti edasi Kanadasse, kus osaleti Eesti muusika nädalal. Kõrvuti Puuluubiga esinesid Eestist NOËP, Ansambel: U, Kadri Voorand, Vaiko Eplik ja Kanada artistid. Torontole järgnevad kontserdid Saksamaal.


Toomas «Tommyboy» Tilk ja Toomas F. Aru annavad välja luulevinüüli «Eesti räpptekstide kogumik. Osa II»

Luulevinüül «Eesti räpptekstide kogumik. Osa II» on mõtteline järg kahele varem ilmunud teosele ja oma tekste loevad Genka, Jarek Kasar, Nublu, Beebilõust ja paljud teised. Eestikeelne räppmuusika ja eriti selle tekstiline pool on kasvanud ja arenenud alates varastest 90ndatest aastatest ning on mõjutanud läbi mitme kümnendi noori alternatiivmuusika ja kultuurihuvilisi. Kogumik annab sissevaate viimase kümne aasta arengutest ja erinevatest stiilidest ning teemadest. Plaadi esitlused toimuvad 28. novembril Kivi baaris Tartus ja 14. detsembril kultuuriklubis Tempel Pärnus.

 

Ansambel Põhjatuul andis välja loo «Elu põhitõde»

Põhjatuul on Tallinnas tegutsev bänd, mis viljeleb blues/rock/pop stiili. Aktiivsemalt on nad tegutsenud kaks aastat ja viimane püsiv koosseis on olnud koos aasta. Tegemist on rõõmsameelse ja hoogsa eestikeelse lauluga, mille sõnade ja viisi autor on Raido Haas ning muusika kohandatud Põhjatuule poolt.


Mari Kalkun sai valmis uue pala nimega «Sata-sata!»

Muusiku sõnul kannab lugu mõtet, et me saame hakkama – iga ilmaga. Seade on teinud Rasmus Puur ning koos Kalkuniga esitavad lugu Vanalinna Hariduskolleegiumi keelpilliorkester ning trummar Ahto Abner. Mari Kalkuni viimane plaat «Ilmamõtsan» ilmus 2017. aastal ja see on praeguseks lisaks Eestile välja tulnud ka Jaapanis,

Saksamaal ja Suurbritannias. Mari Kalkun koos Vanalinna Hariduskolleegiumi keelpilliorkestriga Rasmus Puuri juhtimisel ning trummar Ahto Abneriga esinevad 26.-28. detsembril Tallinnas, Tartus ja Viljandis. Kontserdil saab kuulda nii suvel esitatud palasid kui uusi üllatusi.

 

Vabariigi aastapäevaks valmiva Eesti animafilmi „Sipsik“ peaosatäitjad on selgunud

Järgmise aasta 21. veebruaril esilinastub täispikk kodumaine animafilm, mis põhineb Eno Raua ja Edgar Valteri raamatul «Sipsik». Sellest, kuidas kuulus raamatutegelane hakkab filmis välja nägema ja kõlama, saab aimu äsja ilmunud filmi muusikavideost «Sõprade laul». Ewert Sundja poolt loodud laulu esitab Sipsikule hääle ja hinge andnud armastatud Eesti näitleja Ott Sepp. Anu rollis on Sipsiku duetipartneriks Elo Mirt Oja. Äsja avaldatud muusikavideo annab aimu Sipsikust endast, filmi visuaalsest ja emotsionaalsest olemusest ning loomulikult filmis kõlavast muusikast. Nimelt on Sipsiku filmis kuus laulu, mille muusika autoriteks on Ewert Sundja ja Liina Sumera. Laulu sõnad on kirjutanud Leelo Tungal.


Mikk Targo avaldas 24 aastat sahtlis olnud loo

Mikk Targo andis välja loo pealkirjaga «Ainult hetk». Muusika on loole teinud Mikk Targo, sõnad ja esitus Tuuli Vellingult. «Seoses minu juubeliga ilmub paari nädala pärast ka kolmikpaat. Mikk Targo 60 parimat laulu – 40 esitajat. Ning lisaks ka raamat, kus kirjeldan uskumatuid seiku oma elust ja palju enamat,» lisas uue loo autor.


Iseloomad andis välja debüütalbumi pealkirjaga «Elu on selline»

Ansambel Iseloomad  tegutseb traditsioonilises koosseisus, kuid teeb sirgelt rokipeateelt kõrvalepõikeid pungi-, buugivuugi-, psühhedeelia- ja gospeliradadele. Laulutekstid vahendavad efektiplokkidega töödeldud signaale elust enesest. Üldiselt võtab bänd enesele õiguse endale igal sammul vastu rääkida. Bändi moodustavad Siim Randveer vokaalil ja kitarril, Vilho Meier kitarril, Lauri Randveer bassil ning Andres «Ants» Mikk trummidel, albumil lööb kaasa veel hulk värvikaid Eesti muusikuid.  Ansambel osaleb konkursi Eesti Laul 2019 poolfinaalis.


Erkki-Sven Tüürilt ja In Spe-lt ilmus uus topeltalbum

Vaiguviiuli plaadifirma andis välja topeltplaadi Erkki-Sven Tüüri 60. ja In Spe 40. juubeliks. Kui kaksikalbumi esimeseks plaadiks on 1983. aastal ilmunud kauamängiva hoolikalt taastatud uusväljaanne, siis teine plaat koondab muusikat, mis senini on suuresti varju jäänud ja mille hulgast leiab Erkki-Sven Tüüri päris esimesi teoseid. Plaadiesitlus toimub 19. novembril Tallinnas, Von Krahli baaris.


Herald andis välja uue loo nimega «Meister»

Ansambli Herald lugu «Meister» räägib vanast, oma viimaseid päevi mööda saatvast Meistrist, kes annab oma teadmised edasi järgmisele põlvkonnale. Herald on bänd, mis täidab Eesti muusikamaastikul tõelise, tõupuhta heavy-metali sektori. 2016. a andis bänd välja duubel-LP «Masin», mis oli loogiline jätk aasta varem ilmunud CD-formaadis albumile, millega tähistati bändi 15. tegutsemisaastat. Album sai väärika tunnustuse Eesti Muusikaauhindadel võites «Aasta Metalalbum 2015» tiitli.  2010. a ilmus Heraldil igati edukaks osutunud album «Gaia». Aastast 2009, mil bändi koosseisus toimusid radikaalsed muudatused, on Heraldi pakkunud tõelist meelelahutust kõigile rokisõpradele. Bänd töötab uue albumi kallal, mis näeb ilmavalgust 2020. a kevadel.


The Sound avaldas uue singli pealkirjaga «Kes oled sa?»

Uue loo sõnad ja muusikavideo paneb nii mõnegi inimese mõtlema ja seda korduvalt uuesti vaatama. «Meil kõigil on elus keegi, kes on kas ise läbi elanud või kõrvalt näinud vaimset või füüsilist kiusamist. Suurteks probleemideks on koolikiusamine, küberkius, koduvägivald nii vaimsel kui ka füüsilisel kujul ning ka näiteks noa selga löömine äripartnerite või sõprade poolt. Väga raske on aga sellest mustast august välja tulla, kui tunned end võimetuna ja sul pole kellegi poole pöörduda,» kommenteerib The Soundi laulja, Steven Kopliste. Laulja lisab, et looga «Kes oled sa?» näitavad nad, et tegelikult on võimalik sellest välja tulla. Ja elus võib saabuda hetk, kus suudad oma kiusajale vastu astuda ja talle tõestada, et ka sina oled keegi ja väärid paremat. Singli muusika, sõnade ja loo muusikavideo idee autor on Steven Kopliste. Muusikavideo tegi Kristian Künk.

Copy
Tagasi üles