Epp Kärsin: armastus päästab maailma

Raadio Elmar
Copy
Epp Kärsin
Epp Kärsin Foto: Rein Leib

Raadio Elmar vestlussaate «Ikigai» külaliseks oli Epp Kärsin, kes rääkis seksist, armastusest ja suhetest. Kärsin tegi juttu ka oma lapsepõlvest, perekonnast ja sellest, kuidas ta sai aru, et temast peab saama seksuaalkoolituste läbiviija. Saatejuht oli Tiiu Sommer.

Epp Kärsin korraldab alates 2015. aastast koolitusi, mille raames on oma südameasjaks võtnud seksi ja seksuaalsuse teemad. «Ma jõudsin kohe koolituste algusaegadel selleni, et armastus päästab maailma, see on elu kõige imelisem pool! Ma tõesti ei saa aru, miks seksuaalsust puudutavate teemade ümber on veel tänapäevalgi nii palju tabu ja valehäbi,» sõnas Kärsin.

Naine tõi välja, et üks 80-aastane härra andis koolituse kohta väga huvitava tagasiside. «Ta ütles, et ma räägin seksist nagu kartulisalatist. Toon välja, kuidas koorida, lõigata ja hakkida. See ongi tegelikult minu jaoks nii loomulik. Lisaks arvan, et kui räägin seda kõike siiralt ja ausalt, siis on inimestel seda palju lihtsam omaks võtta,» tõdes koolitaja.

Kärsin rääkis, kuidas ta jõudis arusaamiseni, et tema kutsumuseks on seksuaalteemaliste koolituste ja loengute pidamine. «Mu ema ütles, et mul oli väikesest peale kuidagi teistsugune arusaamine iseendast ja seksist. Olin tõenäoliselt 10-aastane, kui Eestis oli suur seksi-laine, see oli üheksakümnendate alguses ja mu ema oli toona raamatute levitaja. Sel ajal hakkas ilmuma igasugust kirjandust, näiteks «Kaunid valged laigud» ning «Millest elab armastus?». Olin sellele infole väga vastuvõtlik, lugesin need raamatud täiesti kapsaks. Kooli tualettruumides lugesin seda kirjandust ka oma klassiõdedele ette ja rääkisin neile, kuidas asjad tegelikult käivad. Koolis ju õppeprogrammis nendest asjadest juttu ei olnud, tegelikult kuni tänase päevani on see teema kuidagi tabu,» lisas ta.

Naine rääkis oma haridusteest ja tõdes seejuures, et seksuaalsuse teemadel pole Eestis just palju väljaõppe võimalusi. «Olen ennast palju ise harinud. Ülikoolide tasandil otsisin ka täiendamisvõimalusi, kuid kahjuks ei ole leidnud midagi sobivat. See, mida koolides antakse, pole päris see, mida oleks tegelikult vaja. Mul on kõrgharidus Tartu Ülikoolist, olen lõpetanud kehakultuuri teaduskonna. Anatoomia, bioloogia, füsioloogia ja seksuaalalused on pärit kõik sealt. Olen lõpetanud ka Holistika Instituudi. Kuid see info on vaid käputäis sellest, mida tegelikult vajame, et kogeda elus ülivõimsaid naudinguid,» sõnas ta.

«Võin täna julgelt öelda, Euroopa Liidus pole mitte kusagil sellist koolitust, nagu minul on. Olen selle ise kokku pannud. Käin õppeasutustes õpetajaid koolitamas. Olen muuhulgas ka Inimeseõpetuse Ühingu liige. Mul on väga hea ülevaade sellest, mida meie koolides noortele pakutakse. Mõnede koolide õpetajad on üsna suured fanatid, otsides igasuguseid lahedaid info edastamise võimalusi, nende silmad lähevad selle teema peale põlema. Nad käivad ise koolitustel ja on teinud läbi ka minu loengute praktilise poole. Teised õpetajad on aga sellised, kes paluvad õpilastel ise infot lugeda ja uurida, sellega see käsitlus ka piirdub,» rääkis Kärsin.

Kärsin lõpetas hiljuti projekti, mille raames külastas 100 erinevat Eesti kooli ning andis seal tasuta seksuaalteemalisi loenguid. «Tahtsin aru, saada, millist infot tegelikult Eesti koolide inimeseõpetuse tundides läbi võetakse. Mõnes kohas tekkis väga suur kurbus, sest osad õpetajad ise tõdesid, et nad ei ole saanud seksuaalteemadel kuigi head ettevalmistust. Nad ei tunne end seetõttu ka enesekindlat. Kuid selles ei ole süüdi õpetaja. Mulle tundub, et Eesti haridussüsteemis on kusagil väga suur lõtk sees ehk seksuaalteemasid ei peeta õppeprogrammides oluliseks,» lisas ta.

«Mina pean end naisena kõige rohkem armastama, alles siis saab armastada mind mees. Kui ma tõeliselt väärtustan ja armastan end, siis teeb seda sama ka minu mees. Kõik saab alguse sellest, milline on suhe iseendaga. Kõik see, mis toimub minu sisemaailmas, kogu välismaailm on selle peegelduseks. Tõde teeb vabaks. Kui inimene on ise teadlik, siis ta teeb elus ka teadlikke otsuseid,» sõnas naine.

Kärsin lisas, et pole kunagi muretsenud, mida keegi tema sõnavõttude kohta arvab. «Tean, et olen äge naine ja võibolla olen veidike oma ajast ees. Tuhandete inimeste positiivine tagasiside on see, mis annab mulle tuult tiibadesse. See, mida ma täna teen, ongi minu kirg. Ma ei tunne, et ma käiksin tööl. Olen tänaseks koolitanud üle 15000 inimese, mis on rohkem kui 1% Eesti elanikkonnast. Ma ei ole pidanud oma koolituste reklaamiseks raha kulutama, see on koolitus, mille kohta inimesed räägivad ise, info levib suust suhu. Ma usun, et tavaline reklaam ei töötaks ka kuigi hästi, teise kogemuse kuulmine on palju efektiivsem,» rääkis ta.

Kärsin tõi välja, et armastuse teemad hakkavad arenema meie vanemate abiga. «Kui see armastuse seeme on ilusti kasvama läinud, siis seda rohkem sa oskad tingimusteta armastust jagada,» sõnas naine.

Epp Kärsin
Epp Kärsin Foto: Rein Leib

Koolitaja rääkis ka lapsevanemaks olemisest ning sellest, kuidas oma lapsi võiks seksuaalteemaga kurssi viia. «On üks väga hea lehekülg, milleks on tarkvanem.ee. Sealse infoga tasub kindlasti tutvust teha, sinna on koondatud palju seksuaalseid teemasid. Lisaks teeb väga huvitavaid koolitusi ja loenguid Tanel Jäppinen, kes räägib siis juba teadlikumalt lapsevanema rollist ja kuidas seejuures mitte oma suhet ära unustada. Mulle Taneli lähenemine väga meeldib. Soovitan lastevanematele, kellel on huvi - lugege rohkem ning liituge Facebooki salagrupiga, kus Tanel jagab huvitavaid mõtteid ning artikleid,» lisas Kärsin.

Kuula täispikka intervjuud, kus naine räägib veel oma perest, hobidest, puhkeajast ja pingete maandamisest. Juttu oli ka kasulikest nippidest, kuidas oma suhe muuta veelgi lähedasemaks. Kuula SIIT:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles