Elmari muusikauudised

Kristiina Kraus
, Raadio Elmar saatejuht
Copy
Trad.Attack! liikmed Jalmar Vabarna, Tõnu Tubli ja Sandra Vabarna.
Trad.Attack! liikmed Jalmar Vabarna, Tõnu Tubli ja Sandra Vabarna. Foto: Mihkel Maripuu

Toome teieni raadio Elmar 2. nädala muusikauudised. Ilmus Anete Saare salapärane debüütsingel «Saladused», uut muusikat Katrina Merily Reimandilt ja selgusid Eesti Muusikaauhinnad 2020 nominendid.

Eesti Muusikaauhinnad 2020 nominendid on selgunud

9. jaanuaril selgusid Eesti Muusikaauhinnad 2020 nominendid, kes võistlevad 17. kategoorias Eesti Muusikaauhinna tiitlile. Parimate nimed selgitati välja üle poolesaja kandidaadi seast.

Eesti Fonogrammitootjate Ühingu juhatuse liikme Indrek Sarrapi sõnul on Eesti Muusikaauhinnad iga-aastane muusikute suursündmus, mistõttu on rõõm, et aasta-aastalt on üha rohkem tiitlile kandideerijaid ning nominentide seas tõusevad esile enim uued tulijad.

Kõige rohkem nominatsioone on tänavu kogunud artistid Anna Kaneelina, nublu ja Rita Ray. Indrek Sarrap nentis, et tänavuste nominatsioonide seas on kõige üllatuslikum vaid paar kuud tagasi debüütalbumi „Old Love Will Rust“ avaldanud Rita Ray, kes kandideerib muusikaauhindade tiitlile nii Aasta Popartisti, Aasta Debüütalbumi, Aasta Naisartisti kui Aasta Albumi kategooriates. Võrdselt 3 nominatsiooniga järgnevad Eesti Muusikaauhindadel erinevates kategooriates Põhja Konn ja reket. Aasta Naisartist  kategoorias võistlevad: Anna Kaneelina , Liis Lemsalu ja Rita Ray. Aasta Meesartist kategoorias:  Nublu, Reket  ja Vaiko Eplik. Aasta Ansambel nominendid on  Miljardid, Põhja Konn ja ansambel Revals.

Eesti Muusikaauhinnad 2020 toimub 24. jaanuaril Saku Suurhallis. Õhtut juhib Trad.Attack!

 

Katrina Merily Reimandil ilmus singel

Möödunud suvel sai tuule tiibadesse noor muusik Katrina Merily Reimand, kes esines viiuldades koos tšellokvartetiga C-Jam nende juubelituuril. Täna ilmus 18-aastase viiuldaja, lauljatari ja laulukirjutaja Katrina Merily Reimandi singel pealkirjaga «Hetkeks vaid». Laulu meloodia ning sõnad on lauljatari enda kirjutatud. Loole filmiti ka maagiline muusikavideo, mille autoriks on Risto Kuuskla. Video peategelasi kujutavad Reimand ise ning näitleja Miika Pihlak. «Hetke võtmine on justkui tiivalöök, mis viib meid linnuna taevasse lendama, kõikidest muredest eemale,» kirjeldab lauljatar enda singlit. Katrina kirjutas loo 2019. aasta kevadel, kuid siis jäi see sahtlisse oma aega ootama. «Suvel vaatasin lugu uuesti ja võtsin ühendust tuntud helilooja ja džässpianisti Urmas Lattikasega, kellele lugu meeldis ning seetõttu oli ta lahkesti nõus abiks olema,» rääkis ta. Pianist lisas loole džässilikumat lihvi ning aitas neiul ka lugu produtseerida. Lauljatari sõnul inspireerisid teda probleemid ja mured, millega ümberringi võideldakse. Tema sõnul tuleb võtta hetk, nautida vaikust ja kuulata vaid iseend, et eesmärkideni jõuda. «Me käime kõik üht lõputut rada ja otsime vastuseid, kuid lõplikud valikud ja otsused teeme me siiski vaid ise. Keegi teine meie eluteed muuta ei saa,» sõnas ta. Muusikavideo on filmitud Tartu vanalinnas detsembri paiku, sest tuledes linn lõi mõnusalt romantilise meeleolu. Katrina on lõpetanud Viljandi Muusikakooli ning õpib praegu Viljandi Gümnaasiumi viimases klassis. Peale gümnaasiumit plaanib neiu muusikat edasi õppima minna Tallinnasse. 
 

Ansambel Muster andis välja uue loo pealkirjaga «Hei»

Ansambel Muster on 2015. aastal loodud eestikeelne rokkbänd, mis osales 2018. aastal Noortebändi konkursil, kus jõuti välja finaali ning korjati sealt endale 3 eriauhinda, sealhulgas ka publiku lemmiku auhind. Bändi kuuluvad Erik Mikussaar (kitarr, taustavokaal), Kert Laur (trummid), Uku Haasma (bass, taustavokaal) ja Mait Mikussaar (vokaal, kitarr). Muster avaldas oma esimese lühialbumi 2019. aasta septembris. 
 

Rokkbänd Differ andis välja uue singli

Differi uus lugu kannab nime «Iludus». Lugu räägib sellest, kuidas üks tüdruk võib teha meiega ehk meestega mida iganes, piisab vaid kenast naeratusest ning silma vaatamisest ja plaksti on mõistus läind. Punase tukaga Muusa, mis hoiab sind ja mind öösel üleval ja kelle nimel tasub hommikul ärgata. Differi koosseisu kuuluvad: Jarmo Sõnna vokaali ja soolokitarristina, Matteus Udal rütmkitarril, Edvard Sander Põldmäe taustvokaali ja bassina, Jaanus Vallmann trummidel.
 

Uus lugu ansamblilt Steps To Synapse

10. jaanuaril tuli bändil Steps To Synapse välja uus single nimega «Go Ahead». «Uus lugu jutustab loo kahest osapoolest, kes võnguvad üksteisest erinevatel sagedustel, jättes üksteisele vähe ruumi lihtsalt olla. Suhelge rohkem, olge ausad ning võngutegi samaviisi,» räägib loo autor ning bändi üks solistidest Ivo Leesar. Kuna päevad on lühikesed ning õues ei kannata olla, veedab bänd hetkel enamuse ajast arvuti ning helikaardi seltsis, et poole aasta jooksul saabuva päikese ning pikemad päevad peagi millegi uuega veel ilusamaks teha.
 

Justamendi juubeliaasta tõi laule terveks aastaks

Ansamblil Justament ilmus eelmise aasta lõpus uus plaat, mis kannab nime «Aastaring». Plaadil on 12 lugu, iga kalendrikuu kohta laul. Uue plaadiga käib kaasas ka Justamendi kalender, kus igat kuud kaunistavad lisaks pildile ka laulusõnad. 28. novembril 2020 tähistab kollektiiv oma 40. sünnipäeva. Sellest ajast poole, umbes viimased 20 aastat, on koosseis püsinud sama – Jaan Elgula (laul, kitarr), Toomas Lunge (laul, klahvpill), Indrek Kalda (viiul), Viktor Vassiljev (kitarr), Alari Piispea (bass) ja Tiit Kevad (trummid). Plaadil leidub kaksteist laulu, kõik kalendrikuude nimetustega. Elgula kommenteeris: «See idee tuli mulle. Meil ju kaks lugu oli olemas kuude nimetusega: jaanuar ja november. Mõtlesin, et mis see kümme lugu siis kamba peale juurde on teha. Saigi valmis!».

Albumi valmimise õnnestumiseks on bändile abi andnud ka sõbrad, nagu näiteks Marek Talts, Rainer Michelson, Felix Kütt, Marek Sadam, Aapo Ilves, Tõnu Oja, Inga Lunge, Karl Kevad, Maian Kärmas.
 

Salapärane uus lugu «Saladused»

Raadiosse Elmar saadeti uus lugu nimega «Saladused», millel lasub autorite kohal saladuseloor. Lugu esitab Anete Saar. Anete Saar on Georg Otsa nimelise Tallinna Muusikakooli õpilane viimaselt kursuselt ja tegemist on laulja debüütsingliga. Lugu on üks salapärane uus lugu, kuna ka loo sõnade autor Aapo Ilves ei avaldanud, kes on autorite nimede taga. Loo autoriteks on märgitud seersant WarDo ja Brad Oscarsson.
 

Artur Rinne ja Jürgen Rooste uus muusikavideo sündis laudas

Kolm lapsepõlvekaaslast, läinud sajandil Tallinna Reaalkoolis koos pinki nühkinud laulik Artur Rinne, luuletaja Jürgen Rooste ning produtsent ja muusik Asko-Romé Altsoo, tegid koos uue, nüüdisaegse regilaulu. Uus lugu "Ajarändur" on lugu laulikust, kes käis tulevikus vaatamas, kuidas eestlastel elu kulgeb. Nagu laulust kuulda võib, läheb eesti rahval ikkagi hästi. «Ajarändur» on innustatud vanadest regivärsilistest tekstidest – sisaldab ka otseseid laene – ning tublist eesti rahvast. Teksti autor on kirjanik ja luuletaja Jürgen Rooste, esitajad Artur Rinne, Asko-Romé Altsoo ja Marju Varblane. Loo video filmiti põhupakkidest ehitatud laudas Sangaste lähedal asuvas Kase Elustiilitalus, mille perenaiseks on rahvamuusik Marju Varblane ise. Rollides löövad kaasa talu loomad, Arturi ja Marju lähedased, sõbrad ja nende lapsed. Video ja laulu produtseeris Asko-Romé Altsoo. Esivanemate Kaja on Artur Rinne muusikaprojekt, mille raames ta töötleb regi- ja folklaululist materjali, andes meie vanadele sõnumitele uue aja kuue.
 

RIKE andis välja oma esiksingli

Eesti muusikamaastikul on uue tegijana andnud välja esiksingli RIKE.

Singel kannab nime «Mõtted». RIKE on 24 aastane Eesti laulukirjutaja ja produtsent. Tegemist on ühemehe projektiga. Lugusid on ta sahtlisse kirjutanud alates 16 aastaselt.

Eelnevalt on RIKE mänginud erinevates projektides ja bändides basskitarri kuni jõudis otsuseni kirjutada ning produtseerida enda muusikat. «Mõtted» on RIKE kõige uuem lugu, mis räägib elu ühest raskeimast perioodist. Singlile lisas vürtsi ka Eesti produtsent Emperorbeats. Peagi on uuelt artistilt RIKE veel uut muusikat ilmumas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles