Elmari muusikauudised

Kristiina Kraus
, Raadio Elmar saatejuht
Copy
Ewert Sundja
Ewert Sundja Foto: Sander Ilvest / Postimees

Toome teieni raadio Elmar 6. nädala muusikauudised. Harjumaa ansambleid kutsutakse võistlema, Pop-elektrooniline duo Púr Múdd avaldas uue singli «Ooh Aah», Vesikas on valmis saanud uue loo ja  Johanna Randmann andis oma albumilt «Mina» välja teise singli «Tuul» koos videoga.

The Tuberkuloited äratas ellu kadunud kooliõe luuletuse

Ansambel The Tuberkuloited avaldas värske pala ja video. Uue laulu pealkirjaks on «Usk, Armastus ja Lootus». Loo autoriteks  on ansambli basskitarrist Andrus Uutsalu ning ansambli looja, kitarrist Alar Aigro. Osaliselt kuuekümnendtest pärit filmimaterjali aitas videoks seada Mait Vaik. Loo idee sündis Andrus Uutsalul 2019. aasta kevadel, viis ja tekst lisandusid möödunud suvel. Alar Aigro sõnul jutustab lugu inimsuhetest ja ellujäämise kunstist. «Ellu jäävad need, kes suudavad kohaneda», ütleb Aigro, kelle kunagise klassiõe Ülle Adamsoni vanast luulekaustikust on laulu tekst osaliselt pärit. Loo arranžeerimisel aitas kaasa mitmeteset Eesti rockbändidest tuntud Eimel Kaljulaid, kes üle kümne aasta tagasi ka ise lühikest aega tubekate trummariks olnud. Loo salvestamine algas Pärnus, stuudios Heliala, möödunud aasta septembris, kuid sai valmis sel nädalal, täpselt Alar Aigro 50. juubeliks.

Videos on kasutatud kaadreid 1964. aastal toimunud traditsioonilisest Saaremaa pulmast. Ülejäänud materjal filmiti samal saarel 55 aastat hiljem The Tuberkuloitedi iga-aastaselt isadepäeva kontserdil, kus traditsiooniliselt kohal ka bändiliikmete lapsed. «Seeläbi kohtuvad videos minevik, olevik ja tulevik», selgitas bändi laulja Indrek Raadik ehk Summer. Tegemist on Mait Vaigu teise ansamblile Tuberkuloited valminud videoga. Eelmine – loole “Läänemere aknal” valminud video - filmiti eelmisel kevadel. Ansambel The Tuberkuloited loodi 1991. aastal Sindis. Järgmisel aastal 30. juubelit tähistavasse bändi kuuluvad veel kitarrist Margus Jürima, klahvpillimängija Meelis Laidvee ja trummar Olav Kund.

 

Ilmus Ewert Sundja uus laul Sipsiku filmist

Vabariigi aastapäevaks kinodesse jõudva uue Eesti animafilmi Sipsik kuuest laulust teine on välja antud raadio versioonina. «Sipsiku laulu» autoriks ja esitajaks on Ewert Sundja.

Ewert Sundja tunnistab, et «Sipsiku laul» oli esimene pala, mille kallal ta pusima hakkas, kui alustas tööd Sipsikuga. «Ausalt öeldes on pusimine tegelikult vale sõna. Mäletan, et olin maal, kui esimesed read pähe kargasid. Peale seda läks juba üsna ladusalt. Võiks isegi öelda, et see laul kirjutas end ise. Ma pidin ainult natuke suunama,» kirjeldab muusik tööprotsessi. «Filmi oli vaja lõbusat ja kurba varianti, mis oli küll väike väljakutse - sama viis peab kõlama nii lustakalt kui ka väga nukralt. Ja kolmandaks variandiks sai minu lauldud täispikk versioon - veidi steviewonderlik ja svingiv bändilugu,» kirjeldab autor loo sünni tagamaid.

 

Noor tõusev täht Steven Ilves avaldas uue suvehiti «Riviera»

Pärnus pärit 18-aastane noor Steven Ilves avaldas uue suvepala «Riviera». Lugu valmis koos  palavalt hinnatud ja tuntud eesti kitarristi ning produtsendi Jonas Kaarnametsaga.

Noor muusik ja ka Noortebänd 2018 finalist on andmas välja oma värskeimat singlit, mis saab kokku olema tema viies enda kirjutatud laul. Uue laulu mõte ja salvestamine juhtus kõik väga spontaanselt, kui ühel suveõhtul otsustasime Jonasega laulu kirjutada ning järgmine hetk istusime juba stuudios ja kruttisime sünte. Uue singli sõnum on kõige lihtsamal moel «armastus esimesest silmapilgust» ja igatsus suve järele.

«See laul valmis kuidagi väga mõnusalt ja ladusalt, oleks nagu iseenesest pliiatsist välja tulnud», kirjeldavad mõlemad laulu autorid loo kulgemise protsessi. 

 

Pop-elektrooniline duo Púr Múdd avaldas uue singli «Ooh Aah»

7.veebruaril ilmus pop-elektroonilise duo Púr Múddi selle aasta esimene singel «Ooh Aah», mis on ühtlasi ka koosseisu esimene lugu, millele on vokaali andnud bändi liige Joonatan Siiman. Lugu tuli välja Hollandi plaadifirma Soave Recordsi alt. Púr Múddi koosseisu kuuluvad kaks multi-instrumentalisti ja produtsenti - Oliver Rõõmus ja Joonatan Siiman - kelle koostöö sai alguse kaks aastat tagasi. Värskelt ilmunud singel ‘Ooh Aah’ on duo jaoks erilise tähendusega kuna tegemist on esimese looga, kus inimesed saavad kuulda koosseisu liikme Joonatani häält. ‘Loo valmimisprotsess on kokku kestnud pool aastat ning meil on hea meel tulemust lõpuks ka kuulajatega jagada’ ütleb Joonatan.

‘Ooh Aah’ puhul on tegemist looga, mis on oma olemuselt sünge ja müstiline, kuid samaaegselt kaasahaarav ning tantsuline. ‘Kuna lugu on väga haarav ja sõnade poolest lihtne, siis on publikul ka seda meie kontserditel mõnus kaasa laulda’, lisab Oliver. Púr Múdd lubab, et ka 2020.aastal on koosseisult oodata palju uusi ja huvitavaid koostöösid, seega soovitavad nad hoida silma peal nende sotsiaalmeedia kanalitel.

 

Harjumaa ansambleid kutsutakse võistlema

Rae Kultuurikeskus korraldab 21. märtsil Harjumaa ansamblite päeva eesmärgiga tutvustada Harjumaal tegutsevaid bände. Üritus toimub teist aastat järjest ja võimaldab publikul nautida kohalikku muusikat ning bändimeestel tutvustada oma värskeimat loomingut.

Iga ansambel saab võimaluse esitada kolm kuni viis lugu oma valikul. 2019. aasta võitjaks tuli ansambel Scarlet Tallinnast. Parim bänd selgub publiku ja žürii ühisel otsusel, võitja saab auhinnaks muusikavideo. Žüriis on Jaan Elgula, Toomas «Tommyboy» Tilk ja Tõnu Hallik.

Osalema oodatakse kõigi stiilide esindajaid. Korraldajad loodavad, et konkurss aitab populariseerida kultuurimajade juures bändi tegemist ning selle läbi mitmekesistada vaba aja veetmise võimalusi nii harrastajatele kui publikule. Korraldajad ootavad osavõtusoove hiljemalt 10. märtsiks kirja teel toomas@rae.ee

 

Anna Kaneelina edu Eesti Muusikaauhindadel kasvatas tublisti tema debüütalbumi müüki

Apollo poeketi andmete põhjal tõusis Anna Kaneelina omanimelise debüütalbumi müük väga tublisti, mille tulemusena maandus see nende värske muusikatabeli esimesel positsioonil.

«Kogusin oma debüütalbumi muusika kirjutamiseks aastaid julgust ning ainest. See heliplaat võtab kokku ühe olulise etapi minu loometeest,» on öelnud Anna Kaneelina nime taha peituv Anna Pärnoja. «Album räägib inimeseks olemisest, endaks kasvamisest. Armastusest, pettumusest ja õppimisest ning hirmudest. Minna ja tulla laskmisest, usaldusest. Universaalsetest tunnetest, mida inimene ühel või teisel eluetapil tunda võib.»

Anna Pärnoja on tunnistanud, et ta ei mäleta enam, kes selle nime – Anna Kaneelina – välja mõtles. «See juhtus umbes 15 aastat tagasi kuskil suhtlusportaalis, kus ma kirjutasin oma lehel, kui väga ma armastan kaneeli, kuidas see mulle meeldib. Ma olen hästi suur kaneelifänn ja siis keegi nutikas kirjutas sellise sõnamängu sinna taha kommentaariks ja see kuidagi jäi mulle külge.» 

Apollo edetabeli teiselt realt leiame telesaate Eesti otsib superstaari kuuenda hooaja võitja Jüri Pootsmanni 2015. aasta novembris ilmunud lühialbumi, millega saab kaasa ka 28-leheküljelise fänniraamatu + «Eesti Laul 2016» võiduloo «Play» singli.

Pronksmedal kuulub aastatel 2013-2018 tegutsenud duo Patune Pool lühialbumile «Kõike head».
 

Vesikas on valmis saanud uue loo

Uus lugu räägib aja maha võtmisest ja patareide laadimisest.

Refräänis teeb kaasa Maria Stuarti solist Liana Zeigo ning lisavokaaliga toetab Fofkin. Muusika on teinud Karmo Toome, Johannes Dahl ja Kristjan Vool. Loo miksis kokku Karmo Toome ning masterdas Allan Kasuk.
 

Riimimeister Lambandaz üllitas uue loo, mil nimeks «Sinu juurde»

Lambandaz on aktiivselt lugude kirjutamisega algust teinud aastast 2018 ja uue loo kohta sõna autor ise järgmist: «Looga on palju vaeva nähtud. Beat on tehtud Andersci poolt, mix-master Siim Ülavere poolt. See on selle aasta esimene ja võib-olla ka üks lahedamaid mu repertuaarist, mis seni teinud olen. Läksin oma niiöelda tavapärasest stiilist natuke väljapoole ja tegin midagi mida ei kannata ainult kodus teki all üksinda klappidega kuulata vaid ka muidu,» kommenteeris lambandaz.

 

Maria Stuart avaldas muusikavideo loole «Millest Laulab Lumi»

Et selline tore nähtus nagu lumi päriselt ära ei ununeks, avaldas ansambel Maria Stuart muusikavideo loole «Millest laulab lumi». Ootasid, mis nad ootasid, lund ära oodata ikkagi ei jõudnud. Erinevad portaalid lubavad siiski veebruarikuusse mõningaid lumesajuseid päevi. Loodame, et need ennustused lähevad täide. Muusikavideo idee, teostuse ja montaaži taga on Margus Kiis, operaatoriks Martiini. Sõnad on kirjutanud Liana Zeigo; muusika: Ragnar Häide, Liana Zeigo, Margus Sekk, Ralf-Erik Kollom, Hanna-Roosi Karro.

«Millest laulab lumi» on lugu Maria Stuarti sügisel ilmunud albumilt «Kollaaž».
 

Värske Kantri-Grunge lipulaev «TIIK» esitleb Tartus tulevase albumi esimest singlit

Uus singel kannab pealkirja «Jumalad on väsind».

Sõbrapäeval, 14. veebruaril, soendab “TIIK” Genialistide klubis Super Hot Cosmos Blues Band publikut, esitledes oma värsket singlit. See on esimene pilguheit peagi ilmuvale kauamängivale, mis ilmub sel kevadel ning sisaldab endas 13 lugu.
 

Nunnu & Rockstar andis välja uue loo

Hinge-ja armastusemuusikat viljelev laulukirjutajatest õe-venna duo Nunnu & Rockstar andis maagilisel kuupäeval 02.02.2020 välja uue singli nimega «Rainbow» . See räägib ühe hinge teekonnast: muutumisest, kasvamisest, lootusetusest ja ärkamisest. Meie enda sees on terve universum. Kui väljaspool läheb kõik pimedaks ja väline müra liiga suureks, siis ei jää muud üle, kui selle universumi uks avada ning sügavale enda sisse vaadata. Piiluda kõige kaugematesse soppidesse, kuhu keegi kunagi pole näinud, sest pole julgenud, tahtnud või pigem lihtsalt pole osanud vaadata. Kaotada pole midagi, aga võita saab valguse, hingerahu ja suure tõenäosusega ka mõistmise, milleks Sinu hing siia maa peale tulnud on. Ja selle pimeduse vahelt ilmub ka vikerkaar, mis on sillaks pimeduse ja valguse vahel. Meil kõigil on oma vikerkaar. Valust saab alati ilu ja pimedusele järgneb valgus.” Uue loo muusika autorid on Hanna-Leana Kuus, Henri Kuus ja sõnad kirjutas Hanna-Leana Kuus.

 

Tallinn Music Week avalikustas tänavuse festivali muusikaprogrammi esinejad ja toimumispaigad

25.–29. märtsil toimuv rahvusvaheline uue muusika ja linnakultuuri festival Tallinn Music Week (TMW) avalikustas festivali muusikaprogrammi. Kavasse on kinnitatud 155 esinejat 29 riigist, neist 74 Eestist. Uute toimumispaikadena on kavas Fotografiska Tallinn, Noblessneri valukoja Nobeli saal ja Kai kunstikeskus. Festivali raames leiavad aset ka päevased rännakud Lasnamäele ja Paldiskisse. Muusikaprogrammi avaõhtu, 26. märtsi kontserdikava esitlevad Fotografiska keskuses Tampere kultuuripealinn 2026 tiim koos tänavu 30. tegutsemisaasta täitumist tähistava Soome suurima kultuurikeskuse Tampere Halliga. Teiste seas astuvad põhjanaabrite kureeritud kavas üles kuulsa džässkitarristi Jarmo Saari supergrupp ning tänavusel Eesti Muusikaauhindade galal neli võitu noppinud Anna Kaneelina. Reedel toimub  Fotografiskas ansambli OOPUS kureeritud folktroonika õhtu ja laupäeval festivali Üle Heli otsinguliste nüüdishelide programm, kus esineb teiste seas Eesti dadapopi rühmitus Kreatiivmootor. Telliskivi Vaba Lava on ka tänavu džässi ja folgi päralt, seda aga esmakordselt ühise esitlusõhtuna. Eesti Jazzliidu ja festivali Jazzkaar ning Viljandi pärimusmuusika festivali koostöös tuuakse lavale mõlema žanri tähed, teiste seas Kadri Voorandi ja Mihkel Mälgandi duo ning Duo Ruut. Made In Baltics & Sony Music Vaba Lava õhtul esitleb oma tulevase albumi kava küttefolgi punt Trad.Attack!.

 

Renate Keerd ja tantsutrupp Jan Helsing esitlevad: «Ainus lugu!»

Indie-ansambel Jan Helsing on koostöös tuntud koreograafi ja lavastaja Renate Keerdiga saanud valmis uue muusikavideo. «Ainus lugu» on avalugu eelmisel aastal ilmunud Jan Helsingi albumilt «Käed», mis oli nomineeritud ka Eesti Muusikaauhindadel Aasta Indie/Alternatiivalbumi kategoorias. Jan Helsingi moodustavad Andres Soosaar, Arpo Vatsel, Helari Pluss, Jan Kaus, Kristi Kindel ja Margus Voolpriit, kes on varasemalt tuntud kollektiividest Pia Fraus, Wolfredt, Dallas, Dreamphish, Picnic ja Morningrise.



Johanna Randmann andis oma albumilt «Mina» välja teise singli «Tuul» koos videoga

Sügisel ilmunud plaat ei ole ainult neiu muusikaline looming, tema sõnul on tegemist ka lühifilmiprojektiga, kus igale lühialbumi loole tehakse video. «Tuul» on Johanna järg laulule «Kodu». Uues muusikavideos meenutab ta Viljandi looduskauni veekogu ääres oma armsaid perekonnakaaslasi, sealhulgas ema, isa, sõbrannat Robertat ja pere lemmikuid.

Lugu kõneleb inimestest, kes eluteele satuvad – mõned neist tulevad, teised lähevad. Elu kulgebki mööda tundmatuid teid ning tuleb hoida neid, kes on sinu kõrvale kõigest olenemata jäänud.

 

Gunnar Loho avaldas uue loo uue artisti esituses

Gunnar loho kirjutas uuele loole eestikeelse teksti ja oli abiks ka muude tegemiste juures. Artistiks on Cärolin Aasa, kes elab Pärnus ja igapäevaselt tegeleb kõiksugu ruumikujundamiste ning pisemate ehitustöödega selles valdkonnas. Enda kohta on laulja öelnud: «Muusika on minu suur kirg juba lapsepõlvest saadik kui alustasin klaveriõpingutega. Tänasel päeval tahan jõuda Eesti tantsumuusikamaailma laulmisega. Loodan veel paljudel lavadel teile pakkuda jalga tatsumapanevaid rütme.»

Uus lugu kannab pealkirja «See pole nali». Loole on ilmunud ka video, mille tegi Kajar Sassi.

Copy
Tagasi üles