Elmari muusikauudised

Raadio Elmar
Copy
Lauris Reiniks
Lauris Reiniks Foto: Erakogu

Metsatöll pidas sünnipäeva ja läheb peagi Põhja-Ameerika tuurile, räpparid Clicherik & Mäx andsid välja uue videosingli koos Reketiga, uusi lugusid nii Saare-, Võru- kui Lätimaalt.

Metsatöll pidas sünnipäeva ja läheb peagi Põhja-Ameerika tuurile.

Raadio Elmar hommikuprogrammis käis külas Lauri Õunapuu ansamblist Metsatöll. Juttu oli Metsatöllu sünnipäeva tähistamisest ja sellest, et kevadel plaanivad Töllud minna ookeani taha Põhja-Ameerika tuurile. "Oleme seal ka juba varem käinud ning esinenud. Seekord saab olema ühistuur koos kolme suure ansambliga. Lõime käpad Continental Recordsiga, kes meile selle kontserttuuri pakkumise tegi. Loodetavasti saame ka tulevikus nendega koostööd teha ja miks mitte veel mõne Eesti ansambli endaga kaasa võtta. Kui on vähegi võimalust aidata häid Eesti muusikuid, teeme seda suurima rõõmuga,» sõnas Õunapuu. «Inimesed hindavad maailmas seda žanri, mida me teeme. Publikule meeldib kombinatsioon, kus on natuke rahvalikku muusikat, oma emakeeles laulmist ning kummaliste pillide kasutust. See on neile mingil määral eksootiline. Ameeriklased on segunenud rahvamass, nad otsivad oma ja ehedat asja, mille nad ise on kunagi ära kaotanud. Neile läheb see ehtsus korda. Miks mitte neile seda siis pakkuda ja rõõmu teha,» lisas Lauri Õunapuu.

Metsatöll tähistas oma 21. sünnipäeva Tallinnas, Uue tänava Kinomajas. Kavas oli lugusid, mida pole üldse varem mängitud. 23. veebruaril andis Metsatöll päevase kontserdi spetsiaalselt lastele, sest ka nemad tahavad ju bändi näha. 

Räpparid Clicherik & Mäx andsid välja uue videosingli koos Reketiga

Möödunud aastal enda muusikalise karjääriga algust teinud noored räpparid Clicherik & Mäx andsid koos Reketiga välja videosingli "Ära tuusa". Lugu räägib Mäxi sõnul ebavajalikult üleolevast suhtumisest: "Asjalistest, kes end kuidagi teistest etemaks peavad, kellel sõnu kukub, aga tegusid ei näe. Mõni ihkab täiega oma tuusamisega kohta kätte näidata, aga paraku see eriti välja ei tule.

Loo muusikavideo on inspireeritud 90ndatest ja hip-hopi algusaegadest. "Mäletan, kui olime just lugu salvestamas ja küsisin poistelt, et mis oleks, kui me teeksime albumile loo koos Reketiga. Reku oli vist kohe nõus olnud, juhul, kui lugu lahe on. Asusin pikema jututa kirjutama - panin sel hetkel päevakohased mõtted kirja ja läksin lugulaulu salvestama. Kokku tuli nii vahva leelo, et olime kohe kindlad, et moodustame sellele ka musavideo. Loos ja videos võib leida hästi palju sarnasusi hip-hop’i algusaegade ja 90ndatega, olgu need siis mingid hip-hopi soundid, laiad riided, erinevad koerad jne. Rändasime veidikene ajas tagasi," kommenteeris loo kirjutamise ja video teemal Mäx.

Lugu "Ära tuusa" pärineb duo Clicherik & Mäxi möödunud aasta novembris ilmunud debüütalbumilt "Häng", millel tänaseks üle 700 000 Spotify striimi.

Topeltmängu topeltkaver

Ansambel Topeltmäng esitleb uut laulu - meil on suur rõõm jagada Teiega värskelt valmis saanud uut coverit "Minust mööda ei saa". Cover mis on kokku pandud kahest erinevast laulust ning millele sai antud enda puudutus. Laulul on ka video, mis loo emotsiooni veel paremini edasi annab.

Värsket muusikat Saaremaalt

Raahel Ränk on valmis saanud uue laulu, ta ise tutvustab ennast nii: "Olen noor neiu, kes õpib ja elab Saaremaal. Muusikat ja laulmist olen õppinud Orissaare Muusikakoolis. Lisaks muusikale tegelen väga palju ka fotograafiaga. Värske laulu pealkirjaks on "Hetk", Raahel ise on ka loo muusika ja sõnade autor, esitajad on Raahel ja Martti Nõu.

Värske võrukeelne laul

Sel nädalal jõudis raadiotesse ansambli Hilised ärkajad laul „Külm astsõ tarrõ“.

Tegemist on lauluga, mis möödunud aasta novembrikuus osales Vana-Võromaal Moostes toimunud neljandal võrukeelsete laulude konkursil „Uma Laul“, kus ta ka ühe preemiatest pälvis. Laulu muusika on Kaupo Elistelt, sõnade autorid Kaupo Eliste ja Martin Mileiko.

Uus laul artistilt Berg

Laulus "Murdumatu" teevad kaasa 2 tuntud eesti räpparit Vesikas ja Kemo ning ka soome räppar Jyrise. Loo refrääni on sisse laulnud Janet Vavilov, kes lauluga „Hingelind“ ka Eesti Laulu poolfinaali jõudis. Loo „Hingelind“ autor on muide just Marek Rosenberg. Laulule „Murdumatu“ valmis ka video, nii et - otsige üles ja vaadake üle!

Luulelaulud said lühialbumiks

Reedel andis kodumaine jazzhop-bänd Pihlap.uud eestikeelse muusika sõprade rõõmuks välja oma esimese lühialbumi “Olen linn”. “Kogumiku peale jõudis küll vaid neli lugu, aga see-eest ainult parimad. Hetkel kõnetab rohkem see lühialbumi variant, täispika albumi puhul jääb ikka mõni pala vaid täitelooks ega saa väljateenitud tähelepanu,” kommenteeris bändi eestvedaja Maris Pihlap.

Albumil kõlab värskeid ridu mitmelt noorelt luuletajalt nagu Enn Ehapeeter, Susanna Mett aga kuuleb ka Maris Pihlapi enda tekste. Ansambli solist selgitas tekstide valikut nii: “Mulle väga meeldib, kuidas eesti noored elu näevad, mõtestavad ja sõnadesse panevad. Tegelikult ei pea nad ennast isegi luuletajaks pidama. Need tekstid, mis ühel või teisel viisil on meieni jõudnud, on imelised, ja tihtipeale kõnetavad ka autorist palju vanemaid lugejaid ja kuulajaid. Ja kui mõni tekst suudab juba minu elu paremaks teha, siis tahaks seda parandavat jõudu ka teistega jagada, selle jaoks me kogu seda muusika- ja kunstivärki ju teemegi.”

Värskeid lugusid esitletakse juba märtsi alguses Tudengijazzi kontsertidel Tallinnas ja Viljandis.

Uus eestikeelne laul Lätimaalt

Määdunud nädalavahetusel esitles läti laulja ja näitleja Lauris Reiniks, kes on eesti avalikkusele tuntud, kui ainus lätlane, kes laulab eesti keeles - oma uut armastuslaulu ja muusikavideot “Üle Linnutee”. See on eestikeelne versioon Laurise populaarsest läti keelsest laulust “Es tev apmulsis”. “Minu eesti kuulajad ja fännid olid seda aastaid küsinud ja lõpuks tegimegi selle ära. Ja mulle väga meeldib, kuidas see välja kukkus. ”, selgitab Lauris. Eestikeelne versioon loodi koos Imre Sooäärega.

2020 on Laurise jaoks eriline aasta. See on tema eesti keeles laulmise 10. aastapäev. 2010. aastal andsin eksperimendina välja “Ma jooksen”, seejärel juba “Linnamuinasjutt” koos Luisa Värgiga ja aastate jooksul järgnes veel palju laule. “Uus laul “Üle Linnutee” on minu eesti kuulajatele minu poolt nagu “aitäh” ja “ma armastan teid ”. Naljakas oli teada saada, et eestlased ei ütle peaaegu kunagi üksteisele otsesõnu “ma armastan sind”. Selle väljendamiseks kasutatakse mõnda muud õrna sõna või öeldakse vihjamisi. Meie, lätlased, oleme ehk pisut vapramad. Me ütleme seda otse. Nii et ma arvan, et see laul on tõeline “Ma armastan sind” laul eesti hingele. Loodetavasti tunnete seda isegi siis, kui ma seda otse ei ütle. Aitäh südamest kõigile oma toetajatele ja fännidele Eestis kõik need aastad! ” ütleb Lauris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles