Elmari muusikauudised

Kristiina Kraus
, Raadio Elmar saatejuht
Copy
ilus pilt
ilus pilt Foto: Konstantin Sednev

Toome teieni raadio Elmar 9. nädala muusikauudised. Eestit sõidab Eurovisionile esindama Uku Suviste. Karl-Erik Taukar andis välja uue singli «Kuule». Dramamama andis välja esimese singli uuelt albumilt «Uphill Battle».

Eesti Laul 2020 võitja on Uku Suviste

Aasta võimsaima ja tähtsaima kodumaise muusika sündmuse Eesti Laul 2020 finaal toimus 29. veebruaril Saku Suurhallis. Suurejoonelisele finaalvõistlusele pääses kokku 12 artisti. Eestit sõidab Eurovisiooni lauluvõistlusele esindama Uku Suviste, lauluga «What Love Is». Saatejuhtideks olid suurel muusikashowl Karl-Erik Taukar ja Tõnis Niinemets.
 

INGER avalikustas oma võistlusloost «Only Dream» kooriversiooni

Uue verisooni tegi Ingeri ema, dirigent ja muusikaõpetaja Janne Fridolin Rahumäe põhikooli lastekoorile. «Idee selline versioon laulust teha tuli minult ning mu ema, kes töötab dirigendina, oli kohe nõus seade tegema. See oli esimene kord, kui sain oma emaga muusikaalast koostööd teha ning seetõttu oli see minu jaoks väga eriline hetk. Ema on mind inspireerinud lapsest peale muusikaga tegelema ja ilmselt temalt olen oma musikaalsuse pärinud,» arutles INGER. Lugu räägib armastusest ja unistustest ning see valmis INGERil koos Karl-Ander Reismanniga.
 

Karl-Erik Taukar andis välja uue singli

29. veebruaril ilmus tema uus singel, mis kannab nime «Kuule», loole on filmitud ka muusikavideo. «Suvehõnguline lugu räägib elus õigete hetkede äratundmisest ja inimesest, kellega võiks sõita kasvõi Kuule. Mul pole häbi tunnistada, et olen üks neist, kes elab suuresti ainult Eestimaa suve nimel ja hakkan märtsist juba vaikselt päevi lugema. Olge tervitatud, kaas-suveigatsejad,» räägib Karl-Erik Taukar loo tagamaadest. Laulu viisi autorid on Eric Kammiste, Karl-Erik Taukar, Stig Rästa, Fred Krieger, Ago Teppand, Vallo Kikas. Sõnad kirjutasid Fred Krieger, Kerli Kivilaan, Karl-Erik Taukar, Ago Teppand, Markkus Pulk. Uus lugu tuli Karl-Erik Taukar Bandi poolt esmakordselt esitusele 29. veebruaril Saku Suurhallis Eesti Laul 2020 finaalis. 1. märtsil tähistas Karl-Erik oma 31. sünnipäeva. Taukari värsket singlit on tulnud oodata üsna kaua. Mehe eelmine videosingel «Need read» laaditi YouTube’i üles 21. detsembril 2018. Sellel on praeguseks YouTube’is üle miljoni kuualmise.
 

Uus lugu Triin Lellepilt

Triin Lellep tegi Eestile iseseisvumisepäevaks kingtuse, luue laulu «Paista, paista, päevakene». Lugu on valminud koostöös helilooja ja produtsent Margus Ermastiga.  Loole on tehtud ka ka video. Uue laulu sõnad kirjutas Triin Lellep rahvaluule baasil.
 

Kandidaatide esitamine jazziauhindadele on alanud

Algas kandideerimine Eesti kõige olulisematele jazzivaldkonna preemiatele – Jazzkaare ja Eesti Jazzliidu poolt väljaantavatele Eesti Jazziauhindadele. Silmapaistva tegevuse eest saab esitada kandidaate kuni 3. märtsini. Tunnustust jagatakse Aasta Jazzmuusiku, Aasta Jazziedendaja, Aasta Jazzansambli, Noore Jazzitalendi ning Aasta Jazzihelilooja kategooriates. Jazziauhindade võitjad kuulutatakse välja festivalil Jazzkaar 2020. Järjekorras 31. Tallinna Rahvusvaheline Festival Jazzkaar toimub 17.-26. aprillini  üle Eesti tuues lavalaudadele Grammy võitjaid ja nominente, eriprojekti “Antarktika 200” ning palavalt armastatud kodumaised koosseisud. Kultuurisündmuse koduks on juba kuuendat aastat Telliskivi Loomelinnak.
 

Uut muusikat Külliki Levinilt

Külliki Levin kirjutas uue laulu pealkirjaga «Me juttudest läbi». Loole on valminud ka video. Inspiratsioon laulu kirjutamiseks tuli autoril prantsuskeelse väljendi «Un ange passe» (eestikeelne tõlge: ingel möödus) mõjutusel, mis väljendab vaikuse saabumist elava vestluse järgselt. Nii rääkis uuest loost autor Külliki Levin.

Laulu esitavad Tartu laulustuudio Külliki Lauluaed solistid Katri Kade ja Mairo Libba, kes on teinud mitmeid rolle ka Vanemuise teatris ja ka Tartu Karlova teatris ning pälvinud mitmeid võite laulukonkurssidel. Lisaks valmis Küllikil instrumentaalpala «Rohelus», mis on valminud koostöös Kaspar Karneri, Villu Veski, Raul Vaigla, Jason Hunter ja Marge Loik`iga. Vokaliisi laulab Külliki Lauluaed solist Sofija Selivanova.

Taavi-Peeter Liiv avaldas videosingli «Absurd»

Taavi-Peeter Liiv avaldas 20. märtsil albumi «Absurd» ja see on ka albumi nimiloo videosingel. Video režissöör-autor on Ulrike Brett Uukkivi. Videos on kasutatud koostöös Rahvusarhiivi Filmiarhiiviga originaalkaadreid Johannes Pääsukese ja Konstantin Märska filmidest. «Lugu on oma vormilt kerge ja meeldejääv, mis sobib hästi tutvustama minu uut loomingut. Tekstilt on see satiir, mis kujutab meie ühiskonnas toimuvat huumorit: ükski stand up ei ole naljakam kui ühiskondlik igatsus millegi vana hea ja traditsioonilise järele, samal ajal, kui maailm teeb pidevalt uusi tiire uute väljakutsetega.»  

Albumit esitletakse 3. aprillil Tallinnas, Von Krahlis ja 4. aprillil Tartu Uues Teatris. Lisaks Taavi-Peetrile kuuluvad live-koosseisu Madis Aesma, Joonas Ärmpalu ja Kristjan Tenso. Külalisena astub kontsertidel ülesse ansambel Vesi Päästab.
 

Dramamama andis välja esimese singli uuelt albumilt «Uphill Battle»

26. veebruaril avalikustati esimene singel Dramamama kevadel ilmuvalt albumilt «Uphill Battle». Lugu kannab nime «End Of The Line» ning kogu peagi ilmuv materjal salvestati 2018. aasta sügisel Loud Recording Studios Nashville’is, USAs.  Bändi liikmed Mikk Tammepõld, Viljar Norman ning Ott Adamson käisid 2018. aasta sügisel Nashville’is külas kitarrist Laur Joametsal ning ühiselt salvestati albumijagu uut muusikat. 

«End Of The Line» on klassikaline lugu rändavast muusikust, kes otsib kohta, mida oma koduks kutsuda. Muusikaliselt leiab loost veidi vihjeid biitlitele,” kommenteerib bändi solist Mikk Tammepõld. «See lugu ja kogu Dramamama kolmas album sai salvestatud Nashvilleis, ühes ägedas stuudios, mis oli meile kõigile omamoodi uus kogemus. Saime näha ja tunnetada, milline seal stuudiotöö rütm on. Koostöös Jake Burnsiga salvestasime ja produtseerisime kaheksa lugu, mis enamjaolt on täiesti uued ning meie fännidele varem kuulmata.» Laul sai ka animeeritud visuaalse vormi, mille autoriks on Mikk Tammepõld. «Soov oli, et lool oleks n.ö lüürikavideo. Mingil hetkel tekkis mul üks visuaalne idee ja mõtlesin, et proovin kriipsujukudega selle kuidagi animeerida. Tundus tehtav. Hankisin vajaliku äpi ja hakkasin joonistama. Arvasin, et kui raske see ikka olla saab. Minu suur lugupidamine neile, kes sellega igapäevaselt ja professionaalselt tegelevad. Pillimäng ja laulmine tulevad mul oluliselt sujuvamalt välja».

Dramamama album ilmub vinüülil ning digitaalsel kujul juba sel kevadel.

 

Legendaarne punkbänd Propeller annab kevadel kontserdi

Vaba Lava Tallinna teatrikeskuses astub 14. märtsil üles punkbänd Propeller kontserdiga, mil nimeks «Kevadekuulutaja». Propelleri kohati irooniline ja ühiskonnakriitiline sõnum Peeter Volkonski skandaalsete ning terava huumoriga laulutekstidega on jätkuvalt aktuaalne.

Laval on Peeter Volkonski, Peeter Malkov, Peeter Määrits, Priit Kuulberg, Ain Varts ja alates 2013. aastast trummarina kaasa lööv Aneta Varts.

Eelmisel aastal, kui bänd tähistas oma 40. juubelit, anti välja duubelplaat «40».

Propeller sündis 1979, esimene ametlik kontsert toimus aasta hiljem. Lood valmisid Peeter Malkovilt, Urmas Alenderilt, Peeter Volkonskilt, esitati ka Albert Trapeeži uuenduslikku luulet.Propelleri kulminatsiooniks kujunes 22. september 1980, mil Dünamo staadionil Kadriorus toimus Eesti Raadio ja ETV jalgpallimatš, kus publiku ja võimuesindajate vahel tekkis konflikt ning bändi esinemise kolmas set keelati ära. Vaatamata sellele, et Propelleril endal sündmustes otsest rolli polnud, keelati neil edaspidi koos Peeter Volkonskiga esineda. Avalikult esineti algkooseisus uuesti alles 23. septembril 1990. Sealt edasi on Propeller küll taas tegutsenud, kuid kontserte on antud harva.

Propeller astub Vabale Lavale 14. märtsil.
 

Viljandi Pärimusmuusika Festival rõõmustab suurperesid

Peresõbralikkuse eest tunnustada saanud Viljandi pärimusmuusika festival tuli sel aastal välja spetsiaalse passiga suurperedele. Jätkuvalt pääsevad kuni 12-aastased lapsed suve suurimale pärimuspeole tasuta, teist aastat on müügil ka hea hinnaga seeniorpassid.

Viljandi pärimusmuusika festivali pealik Ando Kiviberg rõhutas, et peresõbralikkus on festivali olemusse sisse kirjutatud. “Meie tegevuse tuum on Eesti muusikalise emakeele levitamine säravate eeskujude kaudu. Mida rohkem on lapsi ja noori, kelle jaoks meie muusika on loomulik ja harjumuspärane, seda kindlamalt püsib ka eesti rahvas ja tema kultuur,” sõnas ta. XXVIII Viljandi pärimusmuusika festival toimub 23.-26. juulini. Seekordse festivali teema on kokkumäng, millega rõhutatakse koostegemise, koosolemise ja üksteisega arvestamise olulisust nii muusikas kui ka elus. Esimesed festivali esinejad on juba välja kuulutatud, täisprogramm tehakse teatavaks hiljemalt aprillis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles