Kas sa ikka tead, kuidas kirjutada sõnu «karantiin» ja «garantii»?

Raadio Elmar
Copy
Foto: Shutterstock

Raadio Elmar hommikuprogrammis rääkis Emakeele Seltsi esindaja Killu Mei. Tuletasime koos meelde, kuidas kasutada sõnu «karantiin» ja «garantii»?

Raadio Elmar hommikuprogrammi «Sõna-sõnalt» rubriigis võtsime tähelepanu alla parasjagu väga aktuaalse sõna «karantiin». Emakeele Seltsi töötaja Killu Mei tõdes, et on inimesi, kes kasutavad sõna valesti, kirjutades «garantiin», kuigi eesti keeles on korrektne kirjutada «karantiin». 

«Täpselt ei tea ju kunagi, mis põhjusel sellised kogemata või tahtlikud vead keelekasutuses tekivad. Kuid ma usun, et siin võib olla põhjuseks kahe võõrsõna «karantiin» ja «garantii» sarnasus. Kui nüüd praeguses ärevas olukorras inimesed räägivad ühel kindlal teemal, siis äkki ärevusseisund tekitab vale keelekasutuse ja kirjutatakse ekslikult sõna «garantiin». Sõna «garantii» tähendus on hoopis midagi muud – see tähendab tagatist,» sõnas Mei.

«Selliseid sõnapaare on palju, mis omavahel segi lähevad. Kõige lihtsam sõnapaari näide, mida pidevalt segi aetakse on «kompetents» ja «konkurents». Kompetents tähendab asjatundlikkust ja pädevust. Konkurents aga tähendab hoopis teist asja, nimelt võistlust. Sarnaselt aetakse tihti segi ka «bilanss» ja «balanss», bilanss on raamatupidamise termin ja tähendab tulude ja kulude tasakaalu. Balanss tähendab aga üksnes tasakaalu, ükskõik mille vahel,» rääkis Emakeele Seltsi esindaja Killu Mei.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles