Randa mine pärastlõunal!

Raadio Elmar
Copy
Foto: Mailiis Ollino

Tallinna 21. kooli kooliõde Jana Kilg tuletas hommikuprogrammis «Ärka, kaunis maa!» meelde, kui oluline on kasutada päikesekaitsekreemi ja et just täiskasvanute kohus on kaitsta õrna lapsenahka. 

Inimesed ei teadvusta endale kahjuks endiselt, kui ohtlik on päikesepõletus ning seda eriti lastele ja tundlikule nahale. Käitumismustri muutmine algab täiskasvanutest: meie kohus on kaitsta õrna lapsenahka. Selleks tuleb kasutada päikesekaitsekreeme, minna randa pärastlõunal pärast kella kaht, katta pea ja vajadusel varustada end ning lapsi särgikesega. Lastele on sobilikud päikesekaitsekreemid SPF 20-50. Ka siis, kui laps plaanib ainult ujuda, tuleb teda päikese eest kaitsta, sest veelt peegeldub päike intensiivsemalt nahale ja päikesekiirgus ulatub veepinnast 30 cm sügavusele. Seega ei tasu arvata, et laps on vees päikese eest kaitstud.  

Päikesepõletuse ennetamine ongi ülesanne, mille just täiskasvanud peavad täitma, et nahavähki oleks oluliselt vähem.  Nahal on «mälu», seega kõik päikesepõletused jäävad «meelde» ja võivad talletudes ning kogunedes avalduda alles aastaid hiljem. «Suvepäeva tulebki õues nautida, aga keskpäeval keegi päikest ei võta,» pani kooliõde kõigile südamele. 

Kui päikesepõletus on siiski saadud, siis hapukoort või rasvast kreemi selle leevenduseks kasutada ei ole mõtet, sest nii tekib hoopiski kiht, mis ei lase jahtuda. Oluline on nahk maha jahutada ja selleks sobivad näiteks Burnshield geel või Aloe Vera geel. Kui apteeki läheduses ei ole, võib nahka jahutada käepäraste vahenditega pannes näiteks külmageeli koti kõigepealt käteräti vahele ja siis sellega koos nahale. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles