Elmari muusikauudised

Kristiina Kraus
, Raadio Elmar saatejuht
Copy
Naised Köögis ja Silver Sepp
Naised Köögis ja Silver Sepp Foto: Erakogu

Toome teieni 25. nädala muusikauudised. Ansambel Miljardid andis välja avasingli sügisel ilmuval albumilt «Ma luban, et ma muutun», Naised Köögis ja Silver Sepp üllitasid kesksuvede hümni «Las me õitseme» ning Jaagup Tuisk üllatas publikut uue suvehitiga «Miinusprojekt».

18. juunil ilmus Mari Kalkuni «Õunaaia album»

Mari Kalkuni lühiplaat «Õunaaia album» sündis inspireerituna tänavusest ebatavalisest kevadest. Sissejuhatuseks albumi virtuaalsele esmaettekandele avalikustas muusik esimese videosingli «Elukoor». «See lugu on valminud äsja, trööstiks heale sõbrale keerulisel ajal», ütleb Kalkun. Albumi kaant ehivad viljapuuõied artisti enda aiast ning nii on iga albumikaas teisest erinev ja unikaalne. «Need jäävad meenutama seda erilist kevadet, mil meil oli küllaldaselt aega,» lisab muusik. Märgiline on ka, et «Õunaia album» on salvestatud vanaemalt päranduseks saadud klaveril ja aias, kus need vanad õunapuud kannavad vilju tänaseni», kirjeldab Mari Kalkun. Albumi videomaagia eest hoolitses filmitegija ja operaator Ants Tammik, kes on kaasa teinud mitmete loodusfilmide ja mainekate linateoste loomisel.

Jaagup Tuisk üllatas publikut uue suvehitiga «Miinusprojekt»

Uuele singlile «Miinusprojekt» on valminud ka Jaagupile iseloomulikult kvaliteetne muusikavideo, milles teevad kaasa mitmed tuntud Eesti tegijad ja Jaagupi kõrval teeb peategelasena kaasa telesarjast Knight Rider tuntud kõnelev auto Kitt.

«Sõna «miinusprojekt» jäi mulle kõrvu umbes aasta tagasi. Juba sel hetkel teadsin, et seda nime saab kandma minu järgmine eestikeelne singel. Ühel päeval hakkasin endale tavapärasel kombel biidiga mängima ning järsku tundsin selles ära rütmi mida olin otsinud. Loo sõnum on tegelikult see, et eksiga suhete soojendamine on pea alati vale samm.»

Kui varasemalt on Jaagup kõik enda videod teinud praktiliselt üksinda, siis seekord oli talle toeks professionaalidest koosnev võttetiim. Video režissööriks oli Jüri Belov.

Naised Köögis ja Silver Sepp üllitasid kesksuvede hümni «Las me õitseme»

Meie uus Silver Sepaga koos tehtud suveülistuslaul «Las me õitseme» on kummardus õitseaja loodusele, suvele ja valgetele öödele. Just sel kevadsuvel on paljud leidnud rõõmu ja lohutust kevade tulekust ja igatsenud rohkem kui kunagi varem sooja suve saabumist. Põlisrahvad on uskunud, et just inimese pilk ja süda hingestavad loodust. Soovisime oma sõnaseadmise ja muusikaga seda vana tõdemust kinnitada. Suveööde üürike müstika, polaarpäevade soojus, helgus, valgus ja vabadusetunne on siinset rahvast ajast aega tiivustanud ja andnud jõudu uuele talvele vastu minna. Filmikunstnikud Joosep Matjus ja Katri Rannastu tegid laulule ka kauni muusikavideo. Naised Köögis ja Silver Sepp lähevad 6.-16. augustil koos üle-Eestilisele suvetuurile «Kohtumispidu».

Ansambel Miljardid andis välja avasingli sügisel ilmuval albumilt «Ma luban, et ma muutun»

Viimastel aastatel üks enim armastatud Eesti alternatiivroki bände Miljardid andis välja uue singli «Ma luban, et ma muutun». Ühtlasi on tegu nende 21. septembril ilmuva albumi nimilooga. «Uus album on võrreldes eelmisega energilisem», räägib bändi solist Marten Kuningas, «sisuliselt on aga albumi läbiv teema surm. Surm on üks jõulisemaid kujundeid markeerimaks muutust. See album on jutlustus armastusest, milleni jõuab läbi ego surma. See nõuab pühendumust ja vastutust. Maailmas on nii palju hirmu – see album on kantud vaimust, et teisiti on võimalik.» Fraas «Ma luban, et ma muutun» torkas Martenil pähe ühel jalutuskäigul antud loo demo kuulates. «Kõik ideed, olgu need poliitilised või religioossed, pärinevad minevikust ning suurem osa inimkonnast elab nende ideede kütkes. Seetõttu ongi meie maailmas nii palju segadust ja vägivalda – me otsime turvatunnet kinnistunud süsteemidest, mil pole hetke reaalsusega mitte mingisugust pistmist.»

«Mulle aga tundub, et oleme jõudnud teelahkmele. Meie hirmud tungivad üha jõulisemalt pinnale ja meil on valik, kas jätkata samas tsüklis või liikuda teadlikult edasi ja õppida märkama reaalsuse muutuvat loomust. Sügava muutuse esilekutsumiseks peab vana tajumuster surema. See tähendab ärkamist illusioonist, nagu sõltuks meie heaolu millestki, mis on väljaspool meid endid,» selgitab Marten loo tausta.

Mingo Rajandi Kvintett andis välja esimese singli «I Want»

Mingo Rajandi: ««I Want» on pühendatud kõikidele ägedatele naistele, kes kogu hingest püüavad täita nii paljusid ühiskonna või ka iseenda poolt sätestatud rolle, aga ometi tunnevad end pidevalt süüdi, sest ikka jääb justkui midagi puudu. Meile on lapsest saadik räägitud, et tuleb olla tubli tüdruk, aga mida see õieti tähendab? Kuna keegi meist pole võimeline neid jäigalt defineeritud ideaale täitma, siis võib nende sõnade korrutamine lõpuks tõsiselt elu segama hakata. Aastaid kuhjunud ütlematajätmised ja väljakannatamised ei ole tegelikult mitte kellegi huvides. Need teemad pole muidugi tuttavad ainult naistele, vaid kõigile inimolenditele. Enamik meist ihkab olla aina parem, tublim, olla täiuslik ja see on teatavasti juba ette hukule määratud püüdlus.» «I Want» on Mingo Rajandi Kvinteti augustis ilmuva albumi «To Be!» esimene singel. Teksti autor on noor inglise poeet Hollie McNish. Mingo Rajandi Kvintetis mängivad eesti hinnatuimad muusikud — Joel Remmel, Marek Talts, Liisi Koikson ning Ahto Abner, kes on ka albumi kaasprodutsent. Loos «I Want» teevad erikülalistena kaasa trompetist Allan Järve ning tromboonimängija Johannes Kiik. Muusika on salvestanud ja miksinud Peeter Salmela, lõppviimistluse tegi Siim Mäesalu.

Mingo Rajandi on helilooja ning kontrabassimängija, mitmete ansamblite kunstiline juht ning eriilmeliste interdistsiplinaarsete projektide algataja. Aprillikuus pärjati ta Aasta Jazzihelilooja tiitliga ning samuti võitis ta Eesti teatriauhinna parima originaalmuusika eest.

Eesti seksikaim mees STEFAN avaldas hullumeelse videosingli

STEFAN avaldas uue singli «Oh My God» koos muusikavideoga. Laul on kirjutatud koostöös produtsent Karl-Ander Reismanniga. Laulu muusikavideos võib näha ka filmist Talve ning mitmetest teleseriaalidest tuttavat näitlejat Henessi Schmidti. Video režissööriks on Alice Aleksandridi ja stilistika ning riided on kokku pannud Kuldnõelaga pärjatud moekunstnik Liisi Eesmaa. Stefani koostöö tunnustatud rõivakunstnikuga saigi alguse maskisaatest, mille Stefan võitis justnimelt Liisi Eesmaa tehtud kostüümis. «Oh My God» on Stefani ja Karl-Ander Reismanni koostöös sündinud lugu, mille Stefan algselt kirjutas oma elukaaslasele ning loo pealkirjaks oli «Victoria». Hiljem küll töö käigus ja Victoria soovitusel loo sõnad ning pealkiri muutusid. Loo muusikavideos on näha, kuidas armastus kellegi vastu võib viia mehe hullumise ääreni. «Oh My God» on Stefani viies singel ning veel sellel aastal on oodata Stefani esimest täispikka albumit.

Cityflash ja Laura-Ly jätkasid traditsiooni järjekordse eestikeelse suvise looga

Tantsumuusika duo Cityflash ja Laura-Ly võtsid ka sellel suvel ette eesti keelse loo. 2018 avaldati «Kriminaal» koos Wild Disease'i ja Indrek Ventmanniga, 2019 «Suvel kolin Pärnu» koos Ofiga. Seekord võeti kampa ka räppar Bennex. Koos sündis lugu «Sul on kõige kaunim kann,» mis on uus versioon umbes kümme aastat tagasi ilmunud Slämi loost, kus lõi kaasa ka Cityflash ehk MeelisEskola ise. Laulule on tehtud ka green screen muusikavideo, kus ollakse näiteks rannas või hoopis ükssarvikute vihma eest peidus vihmavarju all. 

lambandaz ja Beebilõust avaldasid ühise loo

Ühine uus lugu kannab pealkirja «Miks mitte» ja räägib suvest. lambandaz rääkis raadiole Elmar antud intervjuus, et koostöö Beebilõustaga oli juba ammu plaanis ja tal on suur au teha koostööd sellise artistiga. Kuigi aasta 2020 on olnud väga loomerohke aasta, ei plaani lambandaz veel lähiajal albumit välja anda. Osalt seetõttu, et tal palju lugusid veel välja andmata. Hetkel tal veel need nö «sahtlis» õiget aega ootamas. Üks neist avaldamata lugudest on veel lähiajal välja tulemas, kuid ei täpsustanud, kas järgmine lugu on samuti kellegiga koostöös. Jutuajamisest selgus, et nimi lambandaz tähendab jõudu. Soovime artistile mõnusat suve ja jõudu uute lugudega!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles