Anne Veski tõstis esile häid Eesti artiste ja nende lugusid. Tutvu valikuga siin!

Raadio Elmar
Copy
Anne Veski
Anne Veski Foto: Madis Sinivee / Scanpix

Raadio Elmar saates «Kuula mu laule» oli külas Anne Veski. Paljud meist teavad Veski repertuaari peast, kuid mida kuulab palavalt armastatud artist oma vabal ajal? Intervjueeris Veiko Soom.

«Minu viimane esinemine oli 6. märtsil, Moskvas. Siis tuli eriolukord ja siiamaani pole mul mitte ühtegi esinemist olnud! Nii kahju on vaadata oma märkmikku, kus kõikidel üritustel on ristid peale pandud...midagi on õnneks ka järgmisesse aastasse edasi lükatud. Kuid tunneli lõpus paistab valgus. Oleme just uue loo valmis saanud ja tuleb tõdeda, et ei ole halba ilma heata. Praegu on rohkem aega, et lihtsalt olla, istuda ja kirjutada uut loomingut,» rääkis Anne Veski raadiole Elmar.

Veski lisas, et kuulab tihti muusikat YouTube kanalilt. «YouTube'ga on see paha asi, et kui sinna juba sisse lähed, siis on märkamatult pool päeva läinud! Ja sa ei saagi aru, kuhu see aeg läks. Üks lugu ajab teiseni...vaatad ja kuulad erinevaid kontserte. Mulle eriti meeldib live-kontserte vaadata. Teine päev ütlen, et ma lihtsalt ei lähe sinna arvutisse, sest midagi muud on vaja ka teha. Kuid fooniks käib mul ikka muusika. Viimasel ajal olen vist kõige rohkem üldse Dua Lipat kuulanud,» tunnistas ta.

Veski valis raadio Elmar saates «Kuula mu laule» välja kümme kõige paremat eestikeelset lugu. «Mõtlesin, et valin välja need lood, mis kõige esimesena pähe tulevad,» lisas muusik. Lugude loetelu on välja toodud allpool.

  • Georg Ots «Väike tüdruk»

«Praegu on ju päevakorras «Georg Ots 100». Mäletan, kui olin väike tüdruk ja mu ema pani mind kuulama Georg Otsa muusikat. Ta õpetas, et just nii peabki laulma. Mäletan, kuidas Ots laulis: «Väike tüdruk....patsid pikad....». Ema rõhutas, et istuksin ja kuulaksin seda esitamist mõttega. Mäletan seda kõike nii hästi! Mu isa soovis, et minust saaks operetistaar....no aga nad kannatasid selle poplaulu karjääri ka ära,» muigas Veski.

  • Marju Kuut «Kaks kuukiirt mu toas»

«Ma ise olen selle loo laulnud ka vene keeles. Marju oli tol ajal ikka väga oma ajast ees. Ta oli noorena väga läänelik ja stiilne lauljanna. Marju eristub Eesti estraadis väga erilise hääle ja esituse poolest. See on laulja puhul kõige suurem pluss, kui sinu häält mitte kellegagi segi ei aeta. See lugu on mul kuidagi nii hinges. Iga kord kui raadiost mängitakse, kuulan eriti hea meelega,» sõnas Veski.

  • Ruja «Suudlus läbi jäätunud klaasi»

«Sellel lool on geniaalne viis, ka tekst on väga hästi sõnastatud. Paljud noored ütlevad, et eesti keeles on võimatu laulda. Minu hinnangul neid ilusaid tekste ei osata lihtsalt kuigi hästi teha, riimi seadmist tuleb rohkem ja süvenenult õppida. Minu soovitus, kuulake rohkem klassikuid,» lisas muusik.

  • Uku Suviste «Müüdud ja pakitud»

«Väike vaheldus siia ka midagi tänapäevast. Mulle meeldis, kuidas see lugu turule toodi - maskis! Pidi teles ära arvama, kes seda lugu esitab. Ausalt öeldes, mina küll ära ei arvanud. Sellist laulutehnikat oskab küll vaid Uku kasutada. See on tore, eestikeelne, positiivne ja suvine hitt. Viimasel ajal turule tuldud lugudest meeldib see mulle kõige rohkem. Ta laulab liiga hästi, arvan, et nüüd ongi aeg ka rohkem eestikeelseid hitte teha. See tuleb tal kindlasti hästi välja, kui ta selle juba ette võtab. Paljud ütlevad, et jube kahju, et Uku Eurovisioonile ei saanud. Mina ütlen jälle, et sa kunagi ei tea, milleks mingi asi hea on. Tähelepanu puudust tal kindlasti pole,» sõnas Veski.

  • Virmalised «Naer»

«Kui mina olin noor, siis minu jaoks olid nad juba legendid. Ma ei ole nende endiga kunagi otse suhelnud, kuid tõenäoliselt olen nende kontserdil käinud. Meie Rapla Keskkoolis oli selline reegel, et alla 16-aastased ei tohtinud õhtuti peole minna. Alatihti, kui tulid linna bändid, võib-olla oligi just Virmalised nende seas, viis mu vend tagant ukse kaudu mind saali sisse. Kuulasin kontserte rõdu viimasest reast, sest õpetajad ei tohtinud ju mind märgata. Tähtis oli see, et ma lipsasin läbi, tähtis oli kohal olla. Kui Virmaliste lood raadiost tulevad, siis hakkan ikka kaasa laulma,» naeris Veski.

  • Tõnis Mägi «Jäljed»

«Mulle nii meeldib selle loo sõnade mäng! Ta on geniaalne vend, mul oli rõõm temaga kaks aastat koos bändi teha. Käisime koos ringi, mööda laia Venemaad, see oli aastatel 1981-1983. Esimesed ristsed Venemaal sain just Tõnise kõrval. Ta ei laula lihtsalt laval, ta on ikka tõeline artist, ta esineb. Tunnistan, et sain tema kõrvalt ka õppetunde, olen talle tänulik. Mingit konkurentsi meil ei olnud, mina tegin alati kontserdi esimese osa, tema tegi teise osa, mõlematel oli soov, et kõik üritused õnnestuks. Tema oli siis Venemaal juba tuntud, mina alles kogusin tuntust,» rääkis Veski.

  • nublu «Für Oksana»

«Mul on väga hea meel, et integratsiooni programmi ikka propageeritakse, olen ka ise suur selle tegevuse vedaja. Esinen ühtemoodi nii eestlastele kui vene keelt kõnelevale publikule. Nublu tegi ühe loo ja plaktsi kõik meie Eesti venelased teavad. Muidugi, ka kõik noored teavad, kes on nublu. See on uskumatu, kui palju üks lugu võib teha, kõik noored oskavad seda kaasa laulda, ka vene keelt kõnelevad. Kui esimest korda nublut kuulsin, siis alguses ei saanud tuhkagi aru. Kui hakkasin süvenenult kuulama, siis sain aru, et tekst ja riim on ikka nii leidlikult kokku pandud. Need sõnad haaravad tervet Eestit. Mees on väga andekas. Kui aga temaga lava taga vestled, siis saad aru, et ta on täiesti normaalne, tänapäevane kutt,» lisas Veski.

  • Naised köögis «Aasta ema»

«Sa vaid kuula seda sõnaseadmist! Kuidas nad kõik selle pähe endale õpivad?! See tekst on nii nutikas. Justkui naelutatult olin teleka juures ja kuulasin, kui hästi nad esitasid. See kõik on nii õige, et mis nad sinna kirja on pannud. Laulud on ju elust enesest. Seal on palju tõde,» sõnas Veski.

  • Helend Peep «Kerjuse laul»

«Seda laulu pani mind mu isa kuulama. Olen ka ise seda üritustel laulnud. Kui seda lugu hakkad kuulama, siis paratamatult hakkad nutma. Selle hääle vibra on nii selge, samas ka natuke hale. Laul on südamlik ja hääl eriti unikaalne,» rääkis Veski.

  • Marko Matvere ja Liisi Koikson «Tuulevaiksel ööl»

«Kui esimest korda seda raadiost kuulsin, siis arvasin kohe, et sellest tuleb korralik hitt - ja tuligi! Edu valem on siia sisse kirjutatud. Kõik on nii õige, eestlaste jaoks arusaadav ja eriti nutika viisiga. Selle looga käib kaasas eestlase maailma tunnetus, see on meile sisse kodeeritud. Kogu lugu on nii armsalt tehtud, see haarab endasse ja eristub teistest,» lisas Anne Veski. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles