Svjata Vatra: kaks kultuuri ühel laval

Raadio Elmar
Copy
Svjata Vatra live
Svjata Vatra live Foto: Raul Mee

Raadio Elmar hommikuprogrammis «Ärka, kaunis maa!» rääkis Ruslan Trochynskyi Svjata Vatra sünnipäevast ning uuest albumist.  Juttu oli ka sügisperioodi esinemistest. 

Svjata Vatra on eesti ja ukraina folkmuusikat mängiv ansambel, mis sai äsja 15. aastaseks. Raadio Elmar hommikuprogrammis rääkis selle tähtsa sündmuse puhul bändi solist ja asutaja Ruslan Trochynskyi. Mees rääkis, mis on bändis nende aastate jooksul muutunud. «Meil on täna juba viis mängijat laval ning ka minu tütar Rute laulab nüüd samuti kollektiivis. Kusjuures, sel nädalal on kontsert, mille raames on laval lausa kolm põlvkonda,» märkis ta uhkelt.

«Olen ukrainlane ja bändi solist, pean tunnistama, et rohkem laulan ukrainakeelset repertuaari. Kuigi need laulud on eestlastele võõrkeelsed, tasub meeles pidada, et lood on kirjutatud kõik Eestimaa pinnal. Ukrainlased ise ütlevad selle loomingu kohta, et see kõlabki kõik teistmoodi, mingis mõttes eestilikult. Kui me laulame eestikeelseid folklugusid, siis kõlavad need samuti teistmoodi, sest minu temperament tuleb mängu. Meie esitatud muusika on kahe erineva kultuuri koospõimumine. Välismaa publik on ka öelnud, et nende jaoks on see nii unikaalne, kuidas kaks kultuuri kohtuvad ühel laval,» mainis Trochynskyi.

Svjata Vatra avaldas mõned kuud tagasi albumi «Maailm, sa muutud», mis valmis koostöös kolme põlvkonna muusikutega. Bändiga laulavad kaasa bändi solist Ruslani tütar Rute, Eestis elavate Ukraina vanaemade folklooriansambel Žurba ning Radik Tyulyush. «Plaadi peal on muusikat lausa kolmest riigist: Eestist, Ukrainast ja Tuvast. Radik Tyulyush toob meieni Tuva kurgulaulutraditsiooni ning panuse annavad ka ukraina vanaemad folklooriansamblist Žurba annavad, nende ansambel on Eestis tegutsenud juba 28 aastat,» lisas Trochynskyi.

Uue plaadi esimeseks looks on kaunis ja kaasahaarav unelaul. Trochynskyi selgitas, miks sedasorti laulud on meile kõigile tähtsad. «Unelaul on ju esimene laul, mida inimene kuuleb. Meie peres on mitmed põlvkonnad seda sama unelaulu oma lastele laulnud - nii mu vanaema, mu ema...ja ka mina. Esialgu laulsin lapsele seda laulu ukraina keeles, kuid hiljem otsustasin, et teen seda ka eesti keeles - me elame ju ikkagi Eestis. Tõlkisime see loo koos eestikeelseks. Sellel uuel plaadil laulab unelaulu kaasa ka minu tütar Rute ja esitamegi seda kahes keeles,» lisas muusik. 

Svjata Vatra esinemised toimuvad alljärgnevates paikades:

  • 18.09 Tallinn Kinomaja (Uus tn 3) kell 19.00
  • 19.09 Tartu Klubi Rock and Roll, kell 21.00
  • 25.09 Viljandi Pärimusmuusika ait, kell 19.00
  • 26.09 Põlva Kultuuri- ja Huvikeskus, kell 19.00
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles