Näitleja Kait Kall stand-up lavastusest «Plaan B»: komöödia on halastamatu ala

Raadio Elmar
Copy
Kait Kall ja Mari-Liis Männik raadio Elmar toimetuses
Kait Kall ja Mari-Liis Männik raadio Elmar toimetuses Foto: Raadio Elmar

Raadio Elmar saates «Manna ja Lenna» käis külas näitleja Kait Kall. Rääkisime tööst meelelahutuse valdkonnas ning stand-up komöödiast «Plaan B».

«Meelelahutus on üks karm ala, käib pidev olelusvõitlus. Õnneks me teeme riigiga täna väga head koostööd - meile öeldakse, et võib tükke mängida....kuid igal pressikonverentsil öeldakse, et hoiduge rahvarohketest kohtadest. Võib öelda, et meil, meelelahutuse tegelastel, on Terviseametiga päris hea suhe,» muigas Kall.

«Eks see olukord on üksjagu ärev, eriti just vanemate inimeste hulgas. Korraldajatele tuleb päris palju kirju, kus kurdetakse, et inimesed kardavad tulla. Samas minu seisukohalt, väga kaua ühte ja sama materjali ei tahaks mängida, see lihtsalt kulub ära. Kui praegu publik vaatama ei tule, siis ega rohkem ei näe ka. Siiamaani on tagasiside väga positiivne olnud, Tartu etenduse alla tuli lausa kaheksa positiivset kommentaari, mis eestlaste kohta on üsna üllatav tulemus. Tavaliselt jagatakse ju negatiivseid kommentaare,» lisas näitleja.

Kall on stand-up lavastuse «Plaan B» sisuga üsna rahul. «Kui tavaliselt olen oma materjali suhtes väga kriitiline, siis «Plaan B» kohta võin öelda, et lavalt ei pea üldse häbiga ära minema. Sisu poolest tuli täitsa kena asi! Peamiselt räägin oma elust ja isiklikest olukordadest. Endal on väga hea sellist materjali jagada, ei pea rääkima kellestki teisest. See kõik teeb tüki palju lähedasemaks,» tunnistas ta.

«Oma stand-up tükki planeerides oli kõige suurem hirm, et äkki keegi ei tulegi vaatama. Õnneks on tänaseni etendustega päris hästi läinud, rahvast on olnud piisavalt. Kuid eks selline komöödia on halastamatu vorm - sa saad tagasiside kohe kätte, või siis ei saa. Kui saal on juba kakskümmend minutit vait...siis võiks küll olla selline tunne, et äkki lähed paned oma auto sooja juba. Kusjuures materjali sa eelnevalt lavastajaga testida ei saa, loeb vaid otsene publiku reageering. Draamatükkide puhul on oluliselt lihtsam, kui publik on tasa ja ei reageeri, siis usud, et nad mõtlevad su tekstile kaasa. Fakt on aga see, et kõigile ei saagi meeldida kõik žanrid ja artistid, see on paratamatus ja ma ei võta seda sugugi isiklikult,» muigas Kall.

Näitleja lisas, et positiivse tagasiside saamine on alati väga südantsoojendav. «Hea sõna teeb päeva ilusaks. Eriti lahe on saada mõni hea sõna nendelt, kes muidu on väga kriitilised. Olen saanud ka väga huvitavaid kommentaare, Reet Linna ütles peale mu etendust, et «Ma ei teadnudki, et sa nii ulakas poiss oled!». Tal oli teksti lõpus naeru nägu, usun, et see kõik tähendas ikka midagi positiivset. Ju ma olen siis avalikkusele jätnud armsa ja turvalise mulje, kuid tegelikult oskan laval ka palju nalja teha,» naeris Kall.

Kall täpsustas, milline huumor töötab laval kõige paremini. «Oma etendustes ma ei ropenda ega vannu, kuid kõik on kuidagi hea piiri peal. Minu hinnangul peabki hea huumor mööda piiri käima. See on tore, kui endal on ka veidike piinlik saalis...just sellised hetked on head, kui ka endal tahab naer peale tulla,» lisas ta.

Kall rääkis huumori vajalikkusest ka pimedal sügisperioodil. «Tead, Eestis on kogu aeg üks paras sügis, normaalset ilma ju polegi...kui siis mõned nädalad suvel välja arvata. Kui me varem olime armas suusariik, kus pole mägesid...siis nüüd meil pole lund ka enam. Häid suusatajaid ju ka enam pole. Aga kuidas siis tuju üleval hoida? Lugege uudiseid ikka! Mina võtan uudistest vaid positiivset kaasa. See on nagu toetav sõber, kui teisel läheb veel halvemini, siis see tõstab enda tuju veidi üles. Kui negatiivseid uudised loed, siis saad aru, et elus võib palju hullemini minna,» sõnas ta.

Näitleja Kait Kall pani kokku viis nõuannet, mille abil sügisel oma tuju üleval hoida:

  1. Ära kaota huumorimeelt, ka enese suhtes. «Eneseiroonia on mingil määral hea. Kui midagi läheb halvasti, siis leia selles midagi naljakat,» märkis Kall.
  2. Leia sõber, kellel läheb kehvemini kui sinul. «Oled õnnetu, et varbaluu murdsid? Aga kui sõber ütleb, et murdis jalaluu?! On ju enda tuju natuke parem?» mõtiskles Kall.
  3. Ära muretse nende asjade pärast, mida sa muuta ei saa. «Näiteks see koroonatemaatika. Mille üle sa ikka muretsed, juhtunu pole ju sinu süü, kogu maailma on hädas. Sul pole mõtet stressata või paanitseda. Parem leia endale mingeid lahedaid tegevusi ja uusi väljundeid. See ei anna sulle midagi juurde, kui tead, mitu uut nakatunut päevas lisandus. Lülita end sellest jamast välja ja vaata parem head meelelahutust,» lisas Kall.
  4. Vaata üle oma suhe. «Leia põnevaid momente oma lähisuhtes, üllatage üksteist! Kui sul on suhe korras, läheb sul ka tööl hästi. Kui sul pole elukaaslast, siis otsi edasi ja ära anna alla, kes see ikka üksi tahab jõulude ajal verivorsti süüa,» muigas näitleja.
  5. Ärge mõelge asju üle. «Ärge mõelge nii palju, tehke rohkem! Näiteks sportimine on väga kasulik, see on masenduse puhul väga hea. Iga kord kui sa viitsid midagi ära teha, on sul endal nii hea tunne. Sportige, lugege raamatuid, koristage, vaadake häid filme...tehke midagi, nii hea on pärast teenitult puhata,» lisas Kall.
Kait Kall ja Mari-Liis Männik
Kait Kall ja Mari-Liis Männik Foto: Raadio Elmar

Kuula täispikka intervjuud SIIT:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles