Elmari muusikauudised

Henri Laumets
, Raadio Elmar saatejuht
Copy
Ansambel Pitsa koos Lauri Hermanni ja Tiiu Sommeriga
Ansambel Pitsa koos Lauri Hermanni ja Tiiu Sommeriga Foto: Raadio Elmar

Toome teieni 8. nädala muusikauudised. Ansambel Pitsa lugu sündis siis, kui bänd raadio Elmar eetris oli. Maian kirjutas uue laulu bussipeatuses. Dirigent Järvi tegi koostööd tuntud popbändiga. Palju muud! 

Pitsa laul sündis Elmari intervjuu ajal

Kollektiiv Pitsa tuli kokku kõigest mõned kuud tagasi ja juba jõudis ansambel, mille moodustavad kohver, Reket ja boipepperoni, oma esimese täispika albumini. Mehed käisid külas raadio Elmar hommikuprogrammis «Ärka, kaunis maa!». Bändil ilmus album nimega «calzone». Digitaalselt ning füüsiliselt ainult LP formaadis ning limiteeritud koguses. Eriliseks teeb vinüüli see, et see näeb välja nagu päris gurmeepitsa ja on esimene Eestis pressitud piltvinüül ehk picture disc. Trio pesamunale boipepperonile meeldib albumi pealt lugu «Trühvlid», tegemist on lihtsalt väga ilusa looga. See valmis sel samal päeval, kui kohver ja Reket eelmisel korral Elmaris käisid. Boipepperonil oli koroonakahtlus ja seetõttu pidi ise koju jääma. Just sel samal päeval kirjutas ta kaheksa tunniga antud loo valmis. Tubli töö!

 

Koit Toome langes kurikaelte ohvriks

Eesti Laulu finalist Koit Toome sai korraliku ehmatuse. Neljapäeval avanes Facebookis kentsakas vaatepilt, kui armastatud laulja kontole ilmusid seksikad fotod võõrastest naistest. Mehe enda sõnul sai viirus tema kontole ligipääsu tänu tema kihlatule Kaia Triisale. Koidu sõnul jäi ta alguses ilma kõikidest kontodest, mis talle kuuluvad. «Kaia sai mingi meiliga viiruse ja kuna minu konto oli sees, siis sealt ta läks. Ühel hetkel kõik kontod olid lukus,» kirjeldas laulja oma hämmingut. Koit selgitas «Õhtu!» saates antud intervjuus, et koostööd tehakse ka veebikonstaabliga, kes on asja uurima asunud. Artisti sõnul pole ta ainus meelelahutuses tegutsev isik, kes viimasel ajal sarnase viiruse ohvriks on langenud.
 

Eesti Laulu finaali esinemisjärjekord on selgunud

Eesti Laulu finaalis astub 6. märtsil võistlustulle 12 artisti. Korraldajad on avaldanud ka võistluse esinemisjärjekorra. Finaalis astuvad artistid lavale järgmiselt:

1. Egert Milder: «Free Again«

2. Suured Tüdrukud: «Heaven’s Not That Far Tonight»

3. Hans Nayna: «One By One»

4. Ivo Linna, Robert Linna, Supernova: «Ma olen siin»

5. Karl Killing: «Kiss Me»

6. Uku Suviste: «The Lucky One»

7. Sissi: «Time»

8. Jüri Pootsmann: «Magus melanhoolia»

9. Redel: «Tartu»

10. Koit Toome: «We Could Have Been Beautiful»

11. Andrei Zevakin & Pluuto: «Wingman»

12. Kadri Voorand: «Energy»

Muusikavaldkonna vedajad paluvad riigilt abi

Kriisist räsitud muusikavaldkonna esindajad esitasid valitsusele ettepaneku 8 miljoni euroseks päästeplaaniks. Üheksa Eesti muusikaorganisatsiooni pöördusid valitsuse ning riigikogu rahandus- ja kultuurikomisjoni liikmete poole ettepanekutega, mis aitaksid

enim kannatanud sektoril kriisist väljuda. Eesti muusikavaldkonna päästeplaan maksab 8 miljonit eurot. Ettepanekuga esitasid muusikavaldkonna organisatsioonid plaani, mis koosneb lühiajalistest kriisist väljumise meetmetest ning kultuuri ja loomemajanduse taastumiseks vajalikest pikaajalistest meetmetest. Lühiajaliste ettepanekutena on välja toodud kiireloomuline vajadus muusikaettevõtete püsikulude katmiseks ja kultuurisündmuste riskifondi loomiseks ning loovisikute loometoetuse täiendav suunamine muusikasektorile. Pikaajaliste sektorit abistavate meetmetena on tehtud jätkuvalt ettepanek käibemaksu alandamiseks, et toetada sektorit taastumisperioodil ning Euroopa Liidu järgmise perioodi vahendite suunamiseks loomemajanduse sektorile. Euroopa riikidest on kriisis enim lüüa saanud Bulgaaria ja Eesti loomemajandussektorid. 

Vene telekanal näitas Veski dokumentaali

Anne Veski 65. sünnipäeva tähistasti nii siin- kui ka sealpool piiri. Venemaa tähtsaim telekanal Pervõi Kanal alustas hommikut 2010. aastal valminud dokumentaalfilmiga, mis kannab nime «Горячая эстонская женщина». Veski sünnipäeva tähistamine idanaabrite telepildis pole üllatav - naine on Venemaal suur staar ja pälvis 2011. aastal toonaselt presidendilt Dimitri Medvedevilt Sõpruse ordeni.
 

Järvi tegi koostööd tuntud popbändiga

Raadio Elmar hommikuprogrammis «Ärka, kaunis maa!» rääkis Kristjan Järvi. Kuidas dirigent kodustes oludes oma orkestriga suhtleb? «Leidsin ühe muusikutele mõeldud harjutamise keskkonna. Teeme seal klassikalisi remix'e ja mina produtseerin neid. Mina istun kodus ja mõtlen välja konkreetse loo, mille raames teeme sisse väikese salvestuse. Kõik muusikud mängivad oma osad nende endi kodudest. Klipid jõuavad lõpuks minuni, sorteerin need ning miksin omavahel kokku,» lisas ta. Dirigent lisas, et asutas hiljuti uue label'i. Täpsemalt öeldes, lõi ta plaadifirma, mis hakkab tegelema eelkõige EP'de, vinüülide ja Escapes Lounge'dega. Järvi rääkis ka projektist, mille raames Läänemere filharmoonikud tegid koostööd popbänd Bastille'iga. «See koostöö töötas väga hästi. Nii Bastille'i liikmed kui ka meie muusikud on üksteise suhtes võrdsed partnerid. Ei olnud nii, et orkester mängib vaikselt tausta ja bänd esineb ees. See oli tõeline sünergia." Ülesastumine toimus Hamburgis ja lisaks oli kaasatud ka fantastiline koor Londonist. Koostöö on nähtav dokfilmina ka Amazon keskkonnas. 
 

Kethi Uibomägi on kogenud testija

Lauljanna Kethi Uibomägi annab teada, et on 13 korda koroonatesti teinud ning tulemused on olnud õnneks negatiivsed. «Täiendasin enda maskivarusid, sest kangast maske pesen ju iga päev. On hea, kui apteegist pärit maskid ka käepärast võtta. Ma väldin sõpradega suuremaid istumisi ja polegi üle kahe sõbraga korraga kokku saanud. Tahan väga näha enda viimaseid nädalaid beebiootel õde ja tema vahvaid poegi, aga hoiame kõikide turvalisuse huvides distantsi,» vahendab Kroonika Kethi sõnu. 
 

Maian kirjutas loo bussipeatuses

Noor andekas lauljatar Maian käis reedel Elmari hommikuprogrammis. Ta on avaldanud juba viis singlit. Kõige värskem kannab nime «Seotud», mis on jällegi seotud vaimse tervise teemaga. Noored ei tohiks karta abi küsida. Hommikuprogrammmis saime kuulda ka helilõike laulu valmimise protsessist, mil Maian bussipeatuses loo viisi ümises ning sõnu leiutas. Stuudiovariant on nüüd valmis ja Maian tunnistas, et ega ta väga rahvamasside ette esinema ei kipu – kui, siis paar korda aastas. Produsent Keviniga stuudiotööd teha on aga hästi tore protsess.

Copy
Tagasi üles