Ilmus raamat Ita Everist ja see sisaldab krutskeid täis lugusid armastatud näitlejanna tegemistest

Raadio Elmar
Copy
Ita Ever
Ita Ever Foto: Raul Mee/Postimees Grupp/scanpix Baltics

Tänavu 1. aprillil saab 90-aastaseks armastatud näitleja Ita Ever. Tema senisest elust, karjäärist ja kaunist olemusest ilmus raamat. Raadio Elmar hommikuprogrammis rääkis teosest lähemalt Anne Veesaar.

«Mina mõtlen Ita Everist ääretult soojalt, lõbusalt, imetlusega, austusega ja lugupidamisega. Just nii suhtun ma temasse,» rääkis üks Ita Everi teemalise raamatu autoritest Anne Veesaar. 

Veesaar tunnistas, et me arvame teadvat Ita Everist peaaegu kõike, ometigi on tema kohta seni teadmata nii palju üllatavaid jutte ja fakte. «Tegin raamatu koostamise raames nii palju huvitavaid intervjuusid. Suhtlesin inimestega, kes pole tema kohta varem mitte midagi öelnud. Tänu sellele sain teada põnevaid ja krutskeid täis lugusid,» muigas ta.

«Me teadsime seda ka varem, et Ita armastab erinevaid vingerpusse ja nalju teha - ta ju sündinud 1. aprillil, no ei saa alati uskuma jääda. Kuid lisaks sellele saime raamatu koostamise protsessi jooksul teada ka palju uut ja vahvat,» naeris raamatu koostaja.

Veesaar jagas toreda ja ulja loo Everi nooruspõlvest. «See on üks ammune lugu sellest, kuidas Ita käis koos oma sõbrannaga hirmutamas Nõukogude piirivalvurit. See toimus kõik põhjarannikul, piirkond oli ju kunagi Nõukogude Liidu piir. Antud ala riisuti ja rehitseti, et oleks pidevalt liikujate jäljed näha. Piirivalvur oli parasjagu Pedassaare kandis patseerimas ja Ita läks oma sõbrannaga samal ajal sinna ujuma. Kusjuures, tüdrukud polnud riides. Piirivalvur märkas neid, jäi merekaldale seisma...ootas, millal nad veest välja tulevad. Sõbranna kartis küll kaldale tulla, kuid Ita haaras tal julgustavalt käest kinni ja neiud tulid liivale nagu kaunid Aphrodited. Piirivalvur polnud vist sellist ilu mitte kunagi näinud ja otsustas tüdrukute eest põgeneda,» jutustas ta.

Veesaar täpsustas, et raamatu idee sündis tänu kirjastuse Fookus Meedia ettepanekule. «Ma alguses kõhklesin, sest see ettevõtmine tundus nii vastutusrikas. Siis hakkasin vaikselt mõtlema, et olen ka varasemalt Ita Everi teemadel kirjutanud, näiteks kaane- ja portreelugusid. Nii otsustasingi, et tõmban otsad kokku ja teen asja ära. Mul on täna nii hea meel, et see sai ellu viidud. Raamatu formaat pole ka päris tavaline - tegemist on raamatu ja ajakirja ristsugutisega. Teoses on palju kauneid ja kvaliteetseid fotosid, need on samal ajal ka väga kõnekad. Kõik sündis koostöös toimetaja ja kirjastajaga,» lisas ta.

«Mulle andis projekti raames jõudu ka suhtlemine Ita pojapojaga, ka tema leidis, et raamatu avaldamine on hea mõte. Sain loa sellega tegelda...ja nii see raamat sündiski,» rääkis Veesaar rõõmsalt.

«Ka Ita on seda raamatut juba ise näinud, viisin talle päris mitu eksemplari. Talle meeldis trükise formaat. Kõige rohkem ootas ta jutte, mis olid räägitud tema lapselaste poolt,» sõnas Anne Veesaar raadio Elmar hommikuprogrammis «Ärka, kaunis maa!».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles